Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide

Букурещ. Политическият елит в Румъния и местната общественост остро реагира на решението на Австрия да не допусне Букурещ в Шенгенското пространство. Припомняме ви, че вчера Австрия гласува против Румъния и България да влязат в Шенген, като страната ни получи „Не“ и от Нидерландия.

Румънският министър на туризма Даниел Кадариу насърчи своите сънародници да бойкотират австрийските ски курорти. „Средният брой на румънски туристи в Австрия е 370 хиляди. В същото време не повече от 40 хиляди австрийци посещават Румъния. Ясно е, че основната цел на румънските туристи в Австрия са ски пистите, но всички знаем, че не само в Австрия има идеални условия за каране на ски. Подобни условия, може би дори по-добри в някои случаи, има в Швейцария, Италия, Франция, Германия“, каза румънският министър на туризма.

Най-красивият коледен базар е в Унгария

Кадариу определи като „неразбираемо“ отношението на австрийското правителство, което се противопоставя на присъединяването на Румъния към Шенген. Президентът на Румъния Клаус Йоханис определи вота като дълбоко несправедлив и че рискува да повлияе на европейското единство. Министерството на външните работи на Румъния извика австрийската посланичка и определи позицията на Австрия, като неприятелска.

Сподели публикацията