Slide
Slide
Slide
Slide

Никозия. Правителството в Кипър да въведе схеми за субсидиране на местния туристически сектор и грантове за зелени инвестиции, съчетани с намаляване на ДДС за туристическото настаняване. Това предлагат от Асоциацията на кипърските туристически предприятия, за да се насърчи развитието на устойчив и качествен туризъм на острова, съобщи БНР.

„Глътка въздух“ на засегнатата от различни кризи през последните години туристическа индустрия в Кипър ще даде намаляването на ДДС от 9 на 5% само за туристическото настаняване през следващите 2-3 години.

Специални схеми за субсидиране на инвестиционни програми ще помогнат на хотелиерския сектор да извърши прехода към устойчиво развитие, зелена икономика и цифрова трансформация, заявяват от Асоциацията на кипърските туристически предприятия.

Значителното увеличаване на всички разходи изправя туристическия бизнес пред проблеми в тазгодишния активен летен сезон, подчертават още от организацията.

По нейни данни енергийните разходи са нараснали с близо 60% за последните три години. Необходимите суми за заплати са с около 20% повече. Ръст до 40% се отчита в разходите за суровини, включително храни и напитки. 20% повече средства трябват за поддръжка и обновяване на базата.

В същото време целта на правителството и на туристическата индустрия е броят на пристигащите гости тази година да се увеличи с до 10% в сравнение с миналата.

Сподели публикацията