Банско
Slide
Slide

Кристиан ИВАНОВ

Банско. „Да, обиколила съм света. Има и по-големи планини от нашите в България. Има и по-високи върхове. Но нашите планини винаги са най-красиви. И зиме, и лете“. Това споделя пред Bgtourism.bg олимпийската медалистка от Солт Лейк Сити 2002 г. в преследването на 10 км биатлон Ирина Никулчина.  Заедно с Павлина Филипова, Ива Карагьозова и Екатерина Дафовска, Ирина заема 4-то място в щафетата 4 х 7,5 км на същия голям спортен форум, а сега не пропуска възможност да се разходи из родната Пирин планина.

„Родена съм и съм израснала в Банско, до днес живея тук – казва 48-годишната легенда в българските зимни спортове. – Когато съм тук в планината, усещането е, че аз ѝ принадлежа и тя на мен принадлежи. Красотата е навсякъде и във всичко. Във всяко едно цветенце по зелените поляни през лятото и в кристално чистите води на реки и водопади.“

Любимият маршрут на Ирина Никулчина е походът към Муратов връх и едноименното езеро. С добра предварителна подготовка, през лятото преходът е по силите и на обикновени туристи, дори и да не са в олимпийска спортна форма. Усилията си заслужават, защото гледката от върха е спомен за цял живот.

Хотел в Банско глези най-малките си туристи с дюнери и бургери на корем

През топлите месеци от годината Банско предлага прохлада, кристален въздух и приятни преживявания и в самото градче. Богатата културна програма, хотели и ресторанти на разумни цени привличат все повече туристи.

Посланиците са очаровани от възможностите на Банско за целогодишен туризъм

От Банско започват приятни пешеходни маршрути по горските пътеки, които неизменно водят до красиви местности, където тялото и душата намират наслада. Не е за пренебрегване възможността за изкачване на връх Вихрен (2914 м), втори по височина в България.

За да може да се опита от всичко, което се предлага в района на Банско през лятото, е нужно да се отдели поне седмица за почивка там. Сред най-търсените атракции са планинско колоездене, минерални басейни, конна езда, скално катерене, офроуд сафари, исторически и забавни екскурзии.

На 8-и юли ще има „Лятна оперна вечер на открито“, а на 14-15 юли – „Пирински Рок вечери“. Двете събития са част от богатата културна програма за Лято 23.

На 21 и 22 юли, отново на Централен площад „Н. Вапцаров“, ще се проведе  „Международен Фолклорен фестивал“, а на  27-29-и юли – „ Лятна филмомания под звездите“.

Началото на август в Банско идва с джаз. От 5 до 12 август, Централен площад „Н. Вапцаров“ е сцена на „Банско Джаз Фестивал“. На същото място 18 и 19 август са обявени за Дни на българското кино с прожекции на открито, а  на 25-26 август идва „Банско Опера Фест“.

Между 1-3 септември Централен площад „Н. Вапцаров“ е запазен за Кулинарен празник „Уникално Банско“, където ще могат да бъдат опитани невероятно вкусните местни специалитети

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA