IMG 2540
Slide
Slide
Slide
Slide

Царево. Багери влязоха в къмпинг „Якото място“ край Лозенец, съобщи bTV. В началото на летния сезон десетки бунгала и навеси на мястото се оказаха незаконни, а общината предприема вече е предприела мерки.

Не за първи път в къмпинга влизат багери, това се случи и миналото лято. Тогава се наложи принудително да бъдат преместени 2 навеса и няколко бунгала  в по-отдалечената част на гората, а други бяха премахнати доброволно.

Сега обаче нещата изглеждат много по-сериозно. Според община Царево над 150 обекта са определени като незаконни.

„Част от обектите попадат в земеделски територии, а други в общинска собственост. Определени са с комисия и са потвърдени с 4 съдебни решения. Общо 154 обекта са, за някои от тях сега ще се издават нови заповеди. Част от обектите са например хранителния магазин и ресторанта. Магазинът има за разрешение за поставяне върху 70 кв., а е изграден върху площ от 220 кв. Ресторантът има разрешение за поставяне върху 100 кв.., а е изграден върху 300 кв. “, казва Марин Киров, кмет на община Царево.

По думите му след промените от тази пролет в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие почти целият къмпинг попада в 500-метровата зона около плаж „Корал“.

А управителя на къмпинга, както и собствениците на бунгала се опитват да спасят „Якото място“ край Лозенец.

„Поради липсата на наредба за къмпингуване всички, които не са приравнени към строителство, се оказват незаконни. Една каравана, поставена с дървен навес, това според българския закон е строителен обект, това не е къмпингуване. Заради това общината реагира по този начин, а ние трябва да се съобразим с нея“, казва Явор Атанасов, управителя на къмпинга.

„Къмпингът е строго формулиран в Закона за туризма. Тази територия не отговаря по смисъла на Закона на термина къмпинг, защото е в нерегулирани територии. Това, което каза г-н Атанасов, засяга свободното къмпингуване и е точно така. Няма регламент за свободното къмпингуване, но въпреки че го няма, това не означава, че земеделски и горски територии могат да се застрояват “, отговори му кметът на общ. Царево.

Притежателите на бунгала също са притеснени и смятат, че решението на общината е несправедливо .

До 1 юни ще се работи по премахването на навесите и допълнително изградените съоръжения, а след тази дата влиза в сила строителна забрана на мястото и тежка техника няма да може да бъде използвана.

Сподели публикацията