София. „През последните месеци операторите на ваучери за храна сключиха договори за приемане на ваучери със стотици хотели, къщи за гости и туристически агенции в цялата страна. Списъците на съответните обекти, където може да се заплаща с ваучери за храна, могат да бъдат намерени на сайтовете на всеки отделен оператор на ваучери. Полагаме усилия да комуникираме тези обекти и към нашите клиенти и крайните потребители на ваучери през нашите комуникационни канали“, съобщи за Bgtourism.bg Таня Обущарова, главен секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна (АОВХ) в България. 

Ученик от Харманли с подранил коледен подарък – кола от „Опознай родината – 100 НТО”

Тя посочи, че въпреки тези усилия се забелязва, че потребителите на ваучери за храна продължават да предпочитат да ги използват предимно за покупка на храна и хранителни продукти. Според АОВХ, това потребителско поведение е продиктувано както от повишените цени на храните и растящата инфлация, така и от навиците на тези потребители, формирани през годините.  

Свършиха местата за чартъра до Доминикана, Галена и компания ще вдигнат незабравим купон за Нова година в Пунта Кана

„Според опита ни в други европейски държави и доклад на ОИСР за социалните ваучери като двигател на растежа от 2021 г., за да проработи една подобна мярка е по-добре да бъде създаден специален ваучер за туризъм, който да може да бъде използван само с тази цел от потребителите. Така мярката би имала търсения ефект да подпомогне сектора на туризма и да стимулира вътрешното потребление на туристически услуги. Към момента АОВХ не разполага със статистика какъв обем от ваучерите са използвани за туризъм“, допълва Обущарова

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA