София. 14 туристи от България изкачиха днес Елбрус – най-високият връх в Европа (5642 м). Новината за Bgtourism.bg съобщи Преслав Конов от „Адвенчър Тийм България“. Туроператорът организира пътуването до Русия и тази сутрин – точно в 07.10 часа, всички родни приключенци стъпват на покрива на континента, развявайки българското знаме.
„Групата е с трима руски високопланински водачи и постигна пълен успех. Всички 14 участници стъпват на покрива на Европа в 07:10 ч. Около 08:30 ч. всички слязоха до седловината на 5 300 м и там се взе решение 5 човека, заедно с един руски водач, да опитат изкачване и на Източен Елбрус, който е висок 5621 м. В 10:15 ч. на втория по височина връх в Европа стъпват Георги Колевичин, Бисер Богданов, Мариан Райчев, Любомир Алексиев, водачът Вика и аз. В момента всички от групата сме в базов лагер. Всички са добре, изморени, но безкрайно щастливи“, разказа за Bgtourism.bg Преслав Конов.
Той посочи, че 31 август е паметен ден за „Адвенчър Тийм България“, тъй като техните туристи са покорили не един, а два континентални първенци.
В същото време, но в Иран, експедиция с ръководител Георги Божинов с подкрепата на няколко местни високопланински водачи и група от 16 човека прави опит да изкачи най-високия вулкан на континента Азия – Дамаванд 5671 м. Около 08:00 ч. местно време 15 от 16 участника достигат до върха. В момента групата излиза от планината, очаква се това да стане в късните следобедни часове днес. Всички участници са добре и в отлично здраве. Горди сме и мотивирани да продължаваме да покоряваме европейските и световни върхове“, добави Конов.
Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA