Slide
Slide

С 20 евро поскъпва таксата за кандидатстване за виза, става 80 евро

Брюксел. От днес в сила влизат новите правила за издаване на визи за Европейския съюз, съобщават от Европейската комисия. Целта е да бъде опростено пътуването до държавите от Общността и да помогнат за решаването на миграционната криза. Промените в правилата касаят единствено краткосрочните визи за 22 страни от ЕС, които са част от Шенген, както и за асоцииращи страни – Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Единна виза за краткосрочен престой, издадена от една от тези страни, позволява пътуването в 26-те Шенген държави до 90 дни за всеки 180-дневен период.

„Новите правила на ЕС за краткосрочните визи се прилагат по целия свят от 2 февруари 2020 г. Те улесняват легално пътуващите да кандидатстват за виза за влизане в Европа, допринасят за развитието на туризма, търговията и бизнеса, като същевременно предоставят повече ресурси за противодействие на нередовните миграционни потоци и заплахите за вътрешната сигурност на ЕС“, се казва в изявлението на Комисията.

Актуализираните правила се отнасят за пътници от всички страни, нуждаещи се от визи, за да пътуват до ЕС, като към момента става дума за 105 страни. За държавите, които пътуват безвизово до ЕС, нищо не се променя.

Решението за промяна на визовите разпоредби беше взето от Съвета на ЕС миналия юни. „Те позволяват подаването на заявления от шест месеца до 15 дни преди пътуването, предоставят възможност за попълване и подписване на формуляра за кандидатстване за визи по електронен път, издаване на визи за по-дълъг период на пребиваване за редовно пътуващи”, се казва в решението на Съвета.

В същото време ЕС повишава консулската такса от 60 на 80 евро: „За да могат държавите-членки да покрият по-добре разходите за кандидатстване за виза, без да създават пречки за кандидатите, таксата за виза ще бъде увеличена до 80 евро”.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията