Slide
Slide
Slide
Slide

Истанбул. От измирското пристанище Чешме всеки ден потеглят по няколко ферибота с пътници за гръцкия остров Хиос.

Хиос е един от гръцките острови в северно Егейско море, които турските туристи могат да посещават с улеснени, експресни визи от месец април насам.

Облекченията за визи на турските граждани за пътуване на гръцките егейски острови бяха обявени от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис след среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган миналата година, съобщава БТА. Наричат ги “капъ виза”, което означава “виза на портата”, без право на достъп до друга дестинация. Само седем гръцки острова засега издават експресни визи.

Известен с благоуханната смола (сакъз, откъдето идва и турското име на острова), която гърците наричат мастиха, остров Хиос привлича много турски туристи вероятно заради близостта, понеже отстои на 7 км от измирското пристанище Чешме.

Механизмът за експресните визи е съгласуван съвместно с властите в двете страни. Документите се подават в лицензирана фирма на турска територия една седмица преди пътуването, изпращат се за контрол на гръцките власти и ако се одобрят, визата се полага на пристанището на съответния гръцки остров, за който са подадени документите. Чекирането на отиване става на турското пристанище, а на връщане – на гръцкото. Визата е еднократна и важи до седем дни (6 нощувки), само за определен остров, разказа пред БТА Къванч Мерич, представител на Асоциацията на туроператорските агенции на Турция – ТЮРСАБ, в град Измир.

По думите му механизмът е улеснен от гледна точка на по-малкото като брой документи (три или четири документа, хотелска резервация, ако посетителят ще остане повече от един ден на острова, фериботен билет и застраховка, като за остров Хиос не се изисква такава), които се осигуряват по-лесно в сравнение с шенгенските визи.

“През този сезон желанието на турските граждани да пътуват или почиват на гръцките острови Хиос, Лесбос, Кастелоризо, Самос, Родос и др. достигна пикова форма Експресните визи са един от главните фактори. Започна през 2019 г., когато гръцкото правителство предприе улеснения за визи за пътувания на близките до турските брегове егейски острови за турски туристи, които не могат да получат шенгенски визи, понеже са буквално недостъпни. По време на епидемията от Ковид тази практика беше прекъсната. От месец април т.г. отново започнаха издаването на експресни визи, засега до седем гръцки острова”, посочи турският представител.

“Другата причина е оскъпяването на туристическите почивки и  услуги в нашата страна. Гражданинът разсъждава: ”По-изгодно ще ми е да почивам на някой гръцки остров, отколкото в Турция, защото ще е по-евтино и ще бъда в чужбина”, допълни той.

По данни на ТЮРСАБ има голям наплив и към остров Самос (на турски Сисам), където се стига с ферибот от популярния турски курорт Кушадасъ. От април до юли Самос е бил посетен от над 100 000 турски туристи, три пъти повече в сравнение с 2022 г.

А по данни на гръцката полиция, които публикува БТА, общо 372 495 туристи от Турция са посетили островите в северно Егейско море от април тази година насам.

“Смятам, че скъпите, баснословни цени за почивка в нашите курорти “подгониха” хората към гръцките острови. Експресните визи се оказаха добро разрешение, както за туристите, така и за фериботните компании. Може би през зимните месеци туристопотокът да понамалее, но в почивните и празнични дни ще продължи вероятно до месец март догодина”, каза Ибрахим Гьолджюк, директор на една от четирите фериботни компании на измирското пристанище Чешме.

Освен пътнически корабчета са осигурени и фериботи за желаещите да пътуват с частните си автомобили.

“След като фериботът акостира на гръцкото пристанище, пътниците за експресни визи се нареждат на опашка, която на някои от островите отнема доста време за чакане поради това, че нямат необходимия капацитет. Но като цяло хората са доволни, защото имат възможност да посетят нови места, на изгодни цени. Желанието на турските туристи е тази система да продължи, защото хем излизат зад граница, хем им е по-евтино от Турция ”, каза за БТА представител на лицензирана турска фира за прием на документи за експресни визи.

Експресните визи за гръцките егейски острови за пътуване на турските граждани са активизирали сътрудничеството между отговорни туристически представители на двете съседни страни.

“Гръцките колеги ни увериха, че експресните визи ще продължат и догодина, защото искат да привлекат туристи и от вътрешните области на Анадола, да увеличат капацитета и работят много сериозно в тази насока. Сътрудничеството ни надхвърля рамките на локалния туризъм. Обсъждаме да излезем съвместно на общи пазари, имаме проекти да посрещаме туристи от Япония, Далечния изток, САЩ, да осигурим възможности за пътуване и почивка в прекрасния егейски регион, в който живеем и който свързва Турция и Гърция”, заяви турският представител.

“Преди една година се направи една крачка и ето докъде ни доведе. Хора, които не са се виждали досега, камо ли да разговарят, се сприятеляват, сътрудничат си. Аз съм оптимист за бъдещето на туристическото сътрудничество с Гърция и че няма да е едностранно, ще има сериозен туристически поток и от Гърция към Турция, която е утвърдена марка в туризма”, посочи в заключение той.

Сподели публикацията