Малмьо, Швеция

Стокхолм. Двама от всеки пет души планират да променят навиците си за пътуване поради жегата в Южна Европа. Най-често чрез избор на други периоди през годината, но и чрез избор на нови дестинации. Това показва проучване, проведено в Германия за официалния уебсайт на Швеция за туризъм и информация “Визит Суидън” (Visit Sweden).

“Охлаждането не е свързано само с времето”, обяснява Сузан Андерсон, главен изпълнителен директор на държавната маркетингова компания “Визит Суидън”. “Пътува се до места, където времето е по-хладно, но които също са хубави, защото имат по-малко хора”.

Швеция, Норвегия и Финландия, кацнали на самия връх на континента, се опитват да привлекат посетители в техните умерени географски ширини, за “готина ваканция”, пише Агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Уикенд в Копенхаген – Дания, Дати: 6-9 септември, самолетна екскурзия от София. Включени обиколка и вход за парка Тиволи

Мнозина днес предпочитат да се потопят в езеро или фиорд или да напълнят дробовете си с чист въздух по време на планинска екскурзия в усещане за относителна изолация.

Току-що слязла от лайнер, хвърлил котва на дъното на величествения фиорд Гейрангер, обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО, Пам, английска туристка от Личфийлд, признава, че е сложила дъждобран и вълнени дрехи в куфара си, както са я посъветвали да направи.

“Вчера не мислех, че ще стоя там със сандали, тениска и дори шорти. Прекрасно е”, каза тя на ярката слънчева светлина. “Но не е толкова горещо, че да не можем да се разхождаме”.

“Не се интересувам просто да седя на шезлонг, да чета книга, да ставам само да хапна нещо и да се връщам. Предпочитам да посещавам места, да откривам историята им, просто да се възхищавам на красиви места”, обяснява Пам.

По пътя на шампанското във Франция, не пропускайте това ексклузивно пътешествие

Според експертите на ООН по климата (Междуправителствен панел по изменението на климата – IPCC) е “почти сигурно”, че честотата и интензивността на екстремните горещини и продължителността на горещите вълни са се увеличили от 1950 година насам и ще продължат да го правят с глобалното затопляне.

До 2050 година в Европа около половината от населението може да бъде изложено през лятото на висок или много висок риск от топлинен стрес, а броят на смъртните случаи, свързани с топлинен стрес, може да се удвои или дори утрои с глобално затопляне при повишаване на температурите между 1,5-3 градуса по Целзий.

Сподели публикацията