Slide
Slide

Сапарева баня. Слънчевата Нова година по традиция ще посрещнат на 19 август, Преображение Господне по стар стил, на най-магичното място в Рила последователите на Петър Дънов. Величественият циркус на Седемте езера е гръбнак на Балканите и енергиен център на света според Учителя, който е един от най-уважаваните философи в света.

Празничната паневритмия е кулминация на Лятната духовна академия, която събира в Рила дъновисти от цял свят, обяснява пловдивчанинът Живко Стоилов, редовен участник в ритуала от две десетилетия.

На разсъмване на 19 август хората от бялото братство посрещат първите лъчи на Слънцето на Молитвения връх. Така се настройват за най-красивата част – Голямата паневритмия край Петото езеро Махбур, Бъбрека.

В тази връзка контейнери за смет предостави за лагера на Бялото братство на Седемте рилски езера общината в Сапарева баня, съобщи кметът на курортния град Калин Гелев. Ако се наложи, до края на пребиваването на дъновистите по циркуса – до края на август, общината ще качи допълнително съдове за смет, добави кметът.

Първият контейнер, с вместимост 4 куб. м, вече е качен до хижа Пионерска, която е на 1520 м надморска височина. До там организаторите на лагера, който вече се изгражда на Седемте рилски езера, ще трябва да свалят събраната смет сами – с коне. Правят разделно сметосъбиране, като надписват събранато по чували, посочи още кметът Калин Гелев.

„Колкото контейнера използват до края на пребиваването си на Езерата, толкова ще платят. Обикновено един контейнер излиза около 15 лева“, добави градоначалникът.

Градското сметище край Сапарева баня, където от десетилетия дъновистите караха отпадъците си при лагеруването, е закрито от 1 януари м.г. Община Сапарева баня кара отпадъците си до Костинброд и до Божурище, това прави наета по договор фирма.

Сподели публикацията