Slide
Slide

Опасност от зараза няма, твърдят от Община Шабла

Дуранкулак. Мъртвa козa с румънска маркировка изхвърли морето край Дуранкулак. Сигнал за козaтa подава Сергей Иванов от „Активни потребители“. В ефира на „Здравей, България“ той поясни, че се е обадил на тел. 112 привечер, а обход на мястото е направен на следващия ден. Кметът на община Шабла Мариян Жечев сподели за BGtourism.BG, че в понеделник е имало подаден сигнал в 20.45 часа, на следващия ден веднага е била направена проверка, но животни не са открити. Най-вероятно морето отново си е прибрало мъртвата коза.

„Обадих се на тел. 112, но се учудих, защото исках да им изпратя снимките с идентификационните номера на животните, но това нямаше как да стане. /…/ На мен лично ми е интересно откъде са тези кози. Нека да е ясно, че козите имат повече от 100 болести, така че трябва да се поинтересуваме от какво са загинали тези животни“, каза Иванов.

От Община Шабла обясниха, че опасност от зараза няма.

„Ако изплува този труп, ако бъде открит, съответно мястото ще бъде обеззаразено и трупът ще бъде загробен. В сряда направихме обход на плажната ивица от къмпинг „Космос” на юг. Обходът беше дълъг, тъй като сигналите бяха за намерен труп на коза, но ние не открихме труп на коза. Ако бъде подаден сигнал отново, ще направим пак обход. Вероятно морето си я е взело обратно или през нощта е изяден от хищници”, обясни Галя Камберова – еколог на Община Шабла.

Д-р Мария Ноева от Областната дирекция по безопасност на храните в Шабла обясни, че в момента в общината тече пробовзимане за бруцелоза по дребните преживни животни. По думите й няма как българските служби да се свържат с румънските ветеринарни служби, независимо, че българските имат идентификационния номер на намерените кози.

Сподели публикацията