Slide
Slide
Slide
Slide

В проучването са участвали 30 компании, 93 на сто от хотелите им са затворили от въвеждането на извънредното положение в страната

София. Основен проблем пред работодателите в сектора е невъзможността да запази наетия персонал с оглед на факта, че обектите не функционират. Всички инвеститори и работодатели в хотелиерския бранш имат волята да запазят персонала си на 100% и да не правят съкращения, но без подкрепата на държавата този сценарий ще бъде невъзможен. Това става ясно в проучването на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм за ефекта от COVID-19 върху хотелиерската индустрия в България (в частност Медикъл/СПА и СПА хотелите).

“Като отговорен бизнес, членовете ни спазиха всички указания на правителството, свързани с обявяването на извънредно положение в Република България на 13 март 2020 г., и респективно всички Медикъл/СПА, СПА и уелнес центрове бяха затворени, както и прилежащите им хотелски бази, поради факта, че не е възможно да се предлага цялостен продукт.
Вярваме, че с общи усилия и с помощта на държавните институции ще успеем да спасим един от най-динамичните и допринасящи за БВП икономически сектори”, казва Сийка Кацарова – председател на УС на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

Проучването е изпратено с копие до Томислав Дончев – заместник министър-председател на Република България, Владислав Горанов – министър на финансите, Николина Ангелкова – министър на туризма, Емил Караниколов – министър на икономиката и Петър Кънев – председател на Комисия по икономическа политика и туризъм към Народно събрание на Република България.

Анализът сочи, че с въвеждането на извънредно положение на територията на Република България на 13 март 2020 г., 90% от хотелските бази в България са затворили изцяло, а останалите са продължили да работят, спазвайки стриктно указанията на Министерство на здравеопазването, затваряйки заведения, ресторанти и СПА центрове. Това е поставило сектор “Туризъм” в безпрецедентна криза.

От първия ден на обявяване на извънредното положение, Българският съюз по балнеология и СПА туризъм е инициирал проучване за влиянието на COVID-19 върху хотелиерската индустрия в България (в частност Медикъл/СПА и СПА хотелите).
“Благодарим на главния управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара д-р Митко Василев и зам.-управителят на Камарата г-жа Кармен Щрук за помощта при изготвяне на проучването. Резултатите от проучването са представени на министър-председателя на Република България Бойко Борисов и всички ръководители на държавни институции, имащи отношение към борбата с COVID-19 и мерките, които ще бъдат предприети за спасяване на изключително важния икономически сектор, осигуряващ 12-15 % от БВП на страната ни – туризъм”, посочват от БУБСПА.

В проучването участие са взели 30 от най-големите инвеститори в туризма в България с над 2800 души нает персонал към 13 март 2020 г. – членове на Български съюз по балнеология и СПА туризъм.

Другият основен въпрос, по който има пълно единство е предложението на Български съюз по балнеология и СПА туризъм за държавна подкрепа на програми за здравна превенция и профилактика, особено фокусирани върху възрастова група 60+.

#ОстанетеСиВкъщи

Сайтът bgtourism.bg с инициатива в подкрепа на туристическия бранш

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията