Slide
Slide

Никозия/Атина. Кипър и Гърция въвеждат от днес нови спешни мерки за справяне с новата вълна на коронавируса. Затягането на мерките в двете държави в навечерието на новогодишните празници е предизвикано от рязкото влошаване на епидемиологичната обстановка.

Със 7 нови мерки правителството в Кипър засилва контрола върху местата с голямо събиране на хора, както и върху пристигащите в страната. От днес се въвежда допълнителен отрицателен 24-часов бърз тест за влизане в нощни клубове, танцови и музикални центрове, сватби, кръщенета, банкети, като само ваксинирани могат да присъстват в тях, съобщи БНР.

Също от днес се определя максимален брой от 300 души в ресторанти и развлекателни заведения. Те трябва да останат седнали, танците са забранени.

От 4 до 15 януари догодина всички пътуващи за Кипър трябва да преминат PCR тест 48 часа преди полета си. След кацането си на летището те също трябва да направят такъв тест.

Затягането на мерките в Кипър в навечерието на новогодишните празници е предизвикано от рязкото влошаване на епидемиологичната обстановка от началото на седмицата.

В Гърция от днес заведенията ще работят до полунощ и без музика. Работното им време им време на Нова години ще бъде до 02.00 часа. Без правостоящи и до 6 души на маса, гласи още решението на местните власти. Влизането в Гърция става с негативен антигенен или ПСР тест. Повторен тест се прави на втория и четвъртия ден от пребиваването в страната. В южната ни съседка това може да се направи в лицензирана лаборатория, много от аптеките също предлагат тази услуга. Тестовете са безплатни за гръцките граждани, а туристите ще заплащат по 10 евро. В ход са вече сериозни проверки. Глобите са 24 хиляди евро и затваряне на заведението за две седмици.

Сподели публикацията