Slide
Slide

Оригиналната рецепта за Шопската салата е измислена и утвърдена през 1954-55 г. в ресторант „Черноморец“ в курорта „Св. св. Константин и Елена“ („Дружба“ 1957 -1992 г. бел. ред.). Това разказа пред БНР Петър Дойчев, наричан „доайен на българския туризъм“. Той е започнал работа в отрасъла през 1948 година и достига до началник на отдел „Средства за подслон и хранене“ към Комитета по туризъм. Носител на орден „Стара планина“, почетен гражданин на Бургас и Варна. Дойчев разказа, че във въпросния ден в ресторанта бил генералният директор на „Балкантурист“ Владо Костов. „Една сутрин той събра специалистите в ресторанта – главния готвач, отговорника студена кухня, сервитьори и други служители. И аз присъствах на това събиране с цел да разнообразим менюто на ресторанта, защото наплива вече беше голям и естествено започнахме със салатите“, разказа случката Дойчев. След като била одобрена рецептата на новата Шопска салата в този ден, след дегустация, тя е „пусната в производство“. Дневник

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията