Slide
Slide

София. „Международното изложение ПРИРОДА, ЛОВ, РИБОЛОВ и специализираната изложба ЦВЕТНА ПРОЛЕТ се развиха и утвърдиха като пресечна точка на екологичната идея с човешката дейност. Тези две направления създават един общ контекст на бизнес и култура“. Това посочи в словото си главният директор на Международен панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов при официалното откриване на двата форума. Те се провеждат под егидата на Министерството на земеделието, а 26-ото издание на ПРИРОДА, ЛОВ, РИБОЛОВ се реализира отново в партньорство с Изпълнителната агенция по горите, държавните горски предприятия и Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ (НЛРС-СЛРБ).

Соколов очерта няколко тенденции в утвърждаването и развитието на изложенията след сложната пандемична обстановка. На първо място ръст на изложителите и разнообразие на сегменти в отделните отрасли като овощарство, градинарство, дивечовъдна дейност, хоби индустрия и спортове.

„Друга специфика е ясно очертаната цел за грижа и отговорност към природата и превръщането й в култура на ежедневието ни. Тази характеристика е заложена в богатата съпътстваща програма, която реализираме съвместно с нашите партньори“, подчерта доц. д-р Соколов.

В ПРИРОДА, ЛОВ, РИБОЛОВ 2022 участват над 70 фирми – производители и търговски представители, а в ЦВЕТНА ПРОЛЕТ 2022 повече от 80 бизнес контрагенти, разположени на над 5000 кв. метра.

Край на извънредната епидемична обстановка от 1 април, ето кои мерки отпадат

„Данните ни дават основания да очакваме две много успешни изложения“, посочи главният директор на Международен панаир Пловдив и разказа за инициативата на институцията за детско приложно творчество.

„В нашия конкурс, озаглавен „С любов към природата“, постъпиха над 50 проекта: декорации, диорами и тематични композиции, изработени от естествени материали. Уверявам ви, че експозицията е впечатляваща, ще видите произведенията на малките автори подредени в палата 3“, съобщи доц. Соколов.

Той благодари на партньорите на Панаира в организацията на ПРИРОДА, ЛОВ, РИБОЛОВ 2022, чиито представители се включиха в пресконференцията.

Инж. Филип Ковашки, и.д. изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите, презентира данни от организирания ловен туризъм в България през 2021 година. „България е страна с традиции в отстрела на трофейни екземпляри и голяма част от любителите на лова идват именно с тази цел. Генетичният потенциал на видове като благородния елен и дива свиня е признат в световен мащаб“, посочи той и даде сведения за характеристиките на трофеите. Основна част от чуждестранните ловци, посетили страната за лов на едър дивеч, са от Германия, Испания, Италия и Франция. Към дребния дивеч предпочитания имат ловците предимно от Италия, Гърция, Испания и Франция, стана ясно от думите му.

Най-старото златно съкровище в света ще гостува в Народното събрание от 10 до 13 май

Инж. Васил Василев – председател на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ (НЛРС-СЛРБ), се спря на природозащитна роля на ловеца. Той поясни, че тя е невидима, но допринася изключително много за баланса в света на дивите животни. По думите му добър пример е програмата за разселване на дивите видове, която НЛРС-СЛРБ изпълнява.

Инж. Василев не скри тревогата си за намаляващата популация на зайците и цитира данни за тази тенденция в годините. Според инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП) към Министерството на земеделието, опазването на околната среда и биоразнообразието, е разгърнато в цялостната изложба ПРИРОДА, ЛОВ, РИБОЛОВ 2022 и заслужава да бъде видяна. „Стопанисването на дивеча и лесовъдната работа са основен елемент в нашето отношение към природата. А това ни прави водеща дестинация за международните ловци“, каза инж. Дамянов.

Сподели публикацията