Slide
Slide

София. Извънредната епидемична обстановка официално се отменя, считано от 1 април. Това обяви на пресконференция днес министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова. Тя посочи, че е време в България да направим следващата крачка към живота – такъв, какъвто го познавахме преди март 2020 г.

Граничният контрол

От 1 април в сила ще бъде изискването за провеждане на граничен здравен контрол за лица, влизащи у нас. Достъп ще има всяко лице от всяка точка на света, при представяне на валиден цифров сертификат – за ваксинация, преболедуване, изследване или аналогичен документ. Отпада изискването за трите цвята на зоните по държави и ограничение за недопускане на лица от червена зона у нас.

Задължителното носене на маски в закрити обществени места отпада от 1 април.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че носенето на маски ще е силно препоръчително в градския транспорт, в лечебни заведения, в помещения с лоша вентилация, при струпване на много хора на открито и при възрастни хора, независимо къде се намират и хора с хронични заболявания. Кунчев препоръчва хората да продължат да имат лична хигиена, да си мият редовно ръцете, както и да спазват физическа дистанция.

Мерките

Считано от 1 април отпадат: задължителното носене на маски в закрити обществени места; спазване на физическа дистанция; ограничението в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито; изискването на работодателите за присъствена работа при не повече от 50% от персонала; ограничението при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища; забрана за свиждания в болниците, в домовете за социалните услуги. Ковид зоните спират да функционират от 1 април. Здравният министър посочи, че мерките няма да бъдат задължителни, а препоръчителни.

Сподели публикацията