На 1 август – хотелиери на работна закуска с министъра на туризма Николина Ангелкова
На 1 август – хотелиери на работна закуска с министъра на туризма Николина Ангелкова
Slide
Slide
Slide
Slide

Букурещ. Румъния е първи пазар за входящ туризъм за България. През 2018 година повече от 1,377 млн. са визитите от северната ни съседка, като се отчита нарастване от 20,9 на сто спрямо година по-рано. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на работната среща с министъра на туризма на Румъния Богдан Триф. Българският министър е част от правителствената делегация, водена от министър-председателят Бойко Борисов.
В първите два месеца на 2019 г. пътуванията от румънски граждани са повече от 82 хил., това нарежда страната отново сред водещите чуждестранни пазари, заяви министър Ангелкова. Тя посочи още, че Румъния също е често избирана дестинация за посещения на българите зад граница. През 2018 г. над 523 хил. български граждани са посетили Северната ни съседка като това е ръст от 8,7% спрямо 2017 г. Румъния е стратегически пазар за нас и ние водим последователна политика за насърчаване на пътуванията и предлагането на най-добрия туристически продукт, информира министърът.
Министерството на туризма ежегодно участва в есенно и пролетно издание на най-значимото международно туристическо изложение – The Tourism Fair of Romania. Провежда се и широка комуникационна кампания за популяризиране на България като дестинация за туризъм в за четири сезона и разнообразни услуги в сектора. Министър Ангелкова обясни, че основен фокус в работата на ведомството тази година е привличането на повече инвестиции в туризма. В тази връзка, на 31 май 2019 г. в к.к. Слънчев бряг Министерството на туризма организира Международна конференция за устойчиви инвестиции в туризма.
Българският министър покани колегата си Богдан Триф да вземе участие във форума и уточни, че специален гост ще бъде Талеб Рифай, генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН в периода 2009-2017. Имаме много добро сътрудничеството в областта на туризма и се надявам ползотворното партньорство да продължи занапред, за да развиваме още по-успешно туризма у нас и в България, посочи министърът на туризма на Румъния Богдан Триф. Той допълни още, че множеството инициативи, по които работим съвместно, ще подпомогнат нарастването в сектора и привличането на повече туристи в двете страни.

Сподели публикацията