Slide
Slide

Седем мъже и една жена изпраща България на започващото на 1 ноември (четвъртък) в столицата на Туркменистан Ашхабад световно първенство по вдигане на тежести.

На големия подиум се завръщат няколко изключително силни щангисти, сред които Иван Марков, Божидар Андреев и Васил Господинов. В отбора е добричлията Юндер Бейтула, който ще се представи в кат. до 81 кг.

Световният вицешампион от 2013 и 2014 г. и европейски първенец от 2014 г. Иван Марков преживя няколко тежки операции на коляното и надеждите сега са, че всичко неприятно около него вече е
история.

Друг наш класен щангист – олимпийският шампион от младежките игри в Нанджин 2014 Божидар Андреев също вече е на линия, след като близо три години не тренира с националните отбори. Божидар е в отлична форма и това му позволи миналата седмица да стане европейски шампион в кат. 77 при 23-годишните на първенството в полския град Замошч.

В състава са и двамата ни вицешампиони от тазгодишното европейско първенство през април в Букурещ Стилян Гроздев и Георги Шиков. За Ашхабад ще пътува и „великана“ Васил Господинов, които в последно време също лекуваше леки травми. При жените имаме само една представителка – Даниела Пандова, но тя също заминава с реномето на медалистка от европейското първенство тази година в румънската столица, където спечели бронз.

„Не искам да натоварвам предварително с прогнози и очаквания нито един от нашите щангисти. Голямата ни цел е всеки да даде максимума от себе си по време на световното първенство. Имаме добър потенциал, но няма да е леко, тъй като конкуренцията ще бъде много голяма, а и мнозина от нашите
излизат от дълго възстановяване след травми и контузии. Искам специално да благодаря на хората по места, на треньорите от центровете за усилията които полагат в подготовката на най-добрите ни състезатели,“ заяви преди заминаването старши треньорът Иван Иванов, олимпийски шампион от
Барселона 1992 г.

Ето и пълния списък на българските участници в Ашхабад:

ЖЕНИ:
45 кг Даниела ПАНДОВА  (Сливен, треньор Севдалин Минчев)

МЪЖЕ:
55 кг Ангел РУСЕВ  (Русе, тр. Радослав и Кристина Атанасови)
67 кг Стилян ГРОЗДЕВ  (Русе, тр. Радослав и Кристина Атанасови)
73 кг Божидар АНДРЕЕВ  (Сливен, тр. Пламен Братойчев)
81 кг Иван МАРКОВ  (Бургас, тр. Георги Марков)
81 кг Юндер БЕЙТУЛА  (Добрич, тр. Тодор Кирчев)
109 кг Георги ШИКОВ  (Пловдив, тр. Борислав Налбантов)
109 кг Васил ГОСПОДИНОВ  (Асеновград, тр. Лъчезар Кишкилов)

Световното първенство в Ашхабад ще бъде първият голям турнир в щангите, който ще се проведе по новите категории, напомня сайтът на БФВТ www.wfbulgaria.com. Наскоро Световната федерация по вдигане на тежести (IWF) утвърди новите теглови дивизии, като добави по две допълнителни при мъжете и при жените и сега те става общо по 10 във всеки пол. При мъжете са: 55, 61, 67, 73, 81, 89, 96, 102, 109 и +109 кг, а при жените: 45, 49, 55, 59, 64, 71, 76, 81, 87 и +87. Олимпийските категории в Токио 2020 обаче ще са само по 7, като при мъжете отпадат 55, 89 и 102 кг, а при жените 45, 71 и 81 кг.

Новото преразпределение означава също, че всички досегашни световни рекорди отиват в историята, като IWF ще установи свои стандарти за всяка категория, над които ще се зачитат върхови постижения на планетата. Тази трансформация е третата в историята на щангите, предишната бе през 1993 г., когато също бе сменено тегловото разпределение.

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията