Slide
Slide

Интервю за Bgtourism.bg с Борис Благоев – инвеститор и собственик на Bey House

– Здравейте г-н Благоев! Поздравления за откриването на новия хотел във Велико Търново – Bey House. Как се зароди идеята да отворите бутиков хотел?
– Благодаря Ви много за вниманието! Идеята за проекта възникна докато пътувах в Мароко през есента на 2017 г. Бях отседнал в традиционен марокански риад, който представлява заможна къща с вътрешен двор от Средновековието. Много от бутиковите хотели там са разположени в такива имоти и ми направи впечатление колко добре са реставрирани с модерни удобства, като в същото време е запазен духът на старинната сграда. Пътувал съм много по света и съм отсядал в най-различни места, но този уникален комфорт, който видях в Мароко, не съм намирал никъде другаде. Там реших, че бих могъл да пресъздам същата концепция във Велико Търново, където съм израснал. През пролетта на следващата 2018 г. започнахме да търсим имоти във Велико Търново със сестра ми Веселина Кънева, и се спряхме на Бейската къща. Сградата е била неизползваема от 2013 г., когато кредитът на собственика е спрян да бъде обслужван и стопанисването е поето от банката. Въпреки, че е била ремонтирана основно в началото XXI век за съжаление през тези пет години е била доста занемарена и изискваше изключително много време и усилия да се приведе в днешния й вид.

Техни Величества гостуваха на откриването на бутиков хотел във Велико Търново

– Каква е историята на това място и защо решихте Bey House да бъде тематичен хотел, а апартаментите и стаите да носят имена на български царици от Третото българско царство?
Bey House е построена през 1864 г. и е паметник на културата в старата столица Велико Търново. Последният бей на града и района Кончашооглу поръчва сградата на ученика на Колю Фичето Иван Пенчев, и живее там до Освобождението на България. Тя е напълно реновирана с изключение на оригиналните основи и каменните зидове, които се отличават с характерната фасада от червени тухли и сега включва изцяло модерни инсталации. Оригиналната къща имаше няколко стаи, които бяха намалени до четири по-просторни и бляскави спални с бани. Идеята да направим тематичен хотел възникна при разговора с дизайнера, когато дискутирахме как да обзаведем стаите по възможно най-уникален начин. Придържайки се към духа на старата столица решихме да ги кръстим на царици от Третото българско царство от времето, в което сградата е построена – втората половина на XIX век. Да пресъздадем как биха изглеждали техните царски покои, като в същото време се внедрят най-модерните удобства и технологии на XXI век.

– Кой е дизайнерът на това хотелско бижу, разкажете ни за обзавеждането с което е създадена една неповторима атмосфера?
– Дизайнерът на хотела е Диан Иванов, който е добре познат в старата столица. Почти всички мебели са антики от края на XIX и началото на XX в. и са специално подбрани от него. Всъщност самият декор продължава да се променя и сега, когато той намери по-добра находка. Самата идея беше моя, но дизайнерът е този който я направи реалност.

Н.В. Цар Симеон II: България има огромен потенциал в културния туризъм и балнеологията

Много детайли препращат към последното царско семейство. Има ли автентични вещи на Н.В. Цар Симеон Втори и Н.В. Царица Маргарита срещнахте ли подкрепа от екипа им по време на реализацията на проекта си?
– Все още нямаме автентични вещи от царското семейство, а снимките, които сме изложили са такива, които са достъпни за обществеността. Когато започнахме самия проект преди четири години, не сме разговаряли с двореца, но се надявахме, че един ден Н.В. Царица Маргарита ще ни посети. Едва тази година, след като всичко беше готово се осмелихме да изпратим официална покана. След месеци комуникация с царския дворец във Врана, по няколко канала, най-накрая получихме потвърждение за царската визита.

Също така получихме голямо възхищение и подкрепа от техния екип по време и след края на посещението и сме много благодарни на двореца за партньорството.

Царското семейство се докосна до отражението си в историята. По време на престоя си в хотел Bey House Техни Величества имаха възможността да разгледат всеки един от покоите, носещи името на царица от Третото българско царство. На тази снимка виждаме Техни Величества Цар Симеон II и Царица Маргарита да гледат Царица Йохана в Покоите Йохана.

– Техни Величества присъстваха на откриването. Те са пътували изключително много в цял свят и са отсядали в едни от най-класните хотели. Разкажете ни за срещата си с тях и какво те споделиха за Bey House?
– В Деня на Независимостта – на 22 септември, тази година Техни Величества присъстваха на тържественото откриване на хотела и ресторанта и останаха да нощуват при нас. При пристигането им имахме грандиозен прием с червен килим, за да им покажем признателността си, че посещават нашия хотел. Те искрено се наслаждаваха на целия имот, посветен на тяхното потекло и останаха доволни от резултата от моята визия. Имах възможност да обядвам с тях в ресторант Bey House и срещата, макар и изключително престижна, беше много скромна и приятелска.

– Елегантният хотел разполага с ресторант и турска баня. Достъпни ли са за външни посетители които не са отседнали в Bey House?
– Да, външни посетители, които не са отседнали в хотела, могат да резервират частно изживяване в турската баня през деня, а гостите на хотела имат безплатен и неограничен достъп, като и след 16:00 часа турската баня работи само за тях. Ресторантът е отворен за обществеността всеки ден, в петък и събота имаме музика на живо.

– Какви цели си поставяте като инвеститор? Новият хотел ще Ви върне ли в България, тъй като знаем, че част от Вашето професионално развитие е свързано със Съединените щати?
– Първоначалната ми цел е да привлека повече международен интерес към България. Аз съм горд българин и искам светът да види колко красива е тази страна, особено градът, в който съм израснал – Велико Търново. Това е толкова неизследвана част от Европа и чувствам, че светът би го харесал толкова, колкото и аз. В идеалния случай искам да продължа да инвестирам във Велико Търново и също така се надявам тази инвестиция да привлече и много други. Хубаво ще е да има още луксозни хотели и къщи за гости, особено в старата част на града. Бих искал калдъръмените улици на Търново да са изпълнени с барове, кафенета, ресторанти и други места за отдих.

Има изключително много потенциал в града и съм сигурен, че това е само въпрос на време да се реализира. С удоволствие бих помогнал на всеки, който има желание да инвестира в старата столица, защото това, което научих от проекта за последните четири години може да бъде полезно на други и да се съкрати значително срокът на изпълнение.

Влизаме с електронен билет на Царевец и в музеи във В. Търново и Арбанаси

Откакто получих американски паспорт се чувствам по-скоро гражданин на света и имам щастливата привилегия и възможност да пътувам почти по цялото земно кълбо. Пътуването ми е страст и до днес съм посетил 32 държави на 5 континента. Точно този опит ме подбуди да се заема с хотелиерство и ресторантьорство, да създам място, което събира всичко положително от тези преживявания. Засега нямам намерение да живея в България за постоянно, но тази инвестиция със сигурност ме тегли по-близо до Велико Търново. В Манхатън работя по специалността си и от 2019 станах експерт счетоводител в щата Ню Йорк, но след пандемията всичко вече е дистанционно и това ми дава възможност да живея навсякъде по света, само да имам бърз интернет. Защо не и България.

Сподели публикацията