Н. Пр. Сри Астари Расджид
Slide
Slide

Варна. „Индонезийците пристигат в България най-вече за културен туризъм. Те обичат българската природа и храна“- това съобщи пред репортер на информационна агенция BGtourism.BG във Варна Н. Пр. Сри Астари Расджид, посланик на Индонезия в България, Северна Македония и Албания.

Сри Астари Расджид и Красимир Симов

Основно туристите от Индонезия посещават София, Пловдив, като културна столица, забележителностите във Велико Търново и Варна.

8000 българи са посетили Бали и екзотичните острови на Индонезия

Все повече расте интереса на българите за почивка на остров Бали в Индонезия, както и към останалите екзотични места на островната държава. През последната година близо 8 000 туристи от България са почивали в Индонезия.

Местното министерство на туризма прави два пъти годишно опознавателни обиколки за журналисти, туроператори и блогъри, които са с цел промотиране на красивата държава.

През октомври предстои нова опознавателна обиколка, в която са включени инфлуенсъри, блогъри, журналисти и популярни личности, в която лично ще се включи и Н. Пр. г-жа Сри Астари Расджид.

Остров Комодо, където има комодски варани, е предпочитано място от туристите. Това ще бъде и една от точката в предстоящото пътуване на българската група.

новият ни посланик работи успешно за отношенията между двете държави

Посланикът на Индонезия у нас посочи, че отскоро в лицето на Петър Андонов България има нов посланик в Индонезия, който активно е започнал да работи за развитието на отношенията между двете държави и е уверил в столицата Джакарта на остров Ява президента Уидодо, че България високо оценява силните приятелски отношения с Индонезия.

Посланик Петър Андонов връчи акредитивните си писма на президента на Република Индонезия Джоко Уидодо. Това стана на 7 август т.г. в президентския дворец в Джакарта на съвместна церемония заедно с посланиците на други държави.

Предстои преместването на столицата на Индонезия на остров Калимантан, но все още не е известно името й. Ще бъде готова през 2024 година.

две изложби в софия показват богатото изкуство на българия и индонезия, филм е част от програмата на кино фестивала във варна

Н. Пр. г-жа Сри Астари Расджид сподели за BGtourism.BG, че в момента имат две изложби. Едната е до 17 септември в Квадрат 500 – „Синтез – Индонезийско и българско съвременно изкуство“ , а другата е в Историческия музей в София с колекция от артефакти, текстил и бижута – български и индонезийски.

Снощи във Варна бе прожектиран индонезийски филм, който е част от програмата на кино фестивала „Любовта е лудост“. Преди това посолството на Индонезия даде специален коктейл, на който гостите се насладиха на вкусни индонезийски изкушения от кулинарния свят на азиатската държава, както и на местен танц, с който присъстващите се потопиха в красотата на индонезийското изкуство.

По-рано Н. Пр. г-жа Сри Астари Расджид, придружена от почетния консул на Индонезия в морската столица Красимир Симов, се срещна с кмета на Варна Иван Портних. По време на разговорите градоначалникът припомни, че Варна е побратимен град със Сурабая, което е отлична основа за по-активно развитие на двустранните контакти.


Н. Пр. Сри Астари Расджид от своя страна сподели, че се радва да бъде отново във Варна и е доволна от контактите с местната академична общност. „Нашето правителство задълбочава отношенията с Министерството на образованието в България, затова съм щастлива, че обсъждаме варианти за обмен на лектори и студенти и от варненски университети“, заяви тя.

Посланик Расджид допълни, че след 2 седмици предстои провеждане на бизнесфорум в София, по време на който се подготвя подписване на меморандум за сътрудничество между българската и индонезийската търговски камари. „По време на този форум със сигурност ще спомена добрите отношенията с град Варна и възможностите за развитието им“, допълни тя.

Сподели публикацията