Организират масово гледане на ято от 178 птици розово фламинго край Бургас
Организират масово гледане на ято от 178 птици розово фламинго край Бургас
Slide
Slide
Slide
Slide

Бургас. Пешеходен поход в северната част на резерват Атанасовско езеро за наблюдение на голямото ято от розово фламинго, организират Българска фондация Биоразнообразие и Зелена странджа. Масовото наблюдение на розовите екзотични птици е насрочено за 2 септември.

Розово фламинго завладя езеро край Бургас (снимки и видео)

“Сборният пункт е в 17.00 часа на паркинга на аутлет Пума, където ще оставим автомобилите и автобуса и ще поемем пеша по определения от МОСВ маршрут за пешеходен туризъм в резервата. Пътят е 3,5 км в едната посока. Ще имаме възможност да погледаме птици с бинокли и оптични тръби, осигурени от организаторите, да поснимаме и да се насладим на голямото ято, което вече наброява 178 птици в различна възраст – възрастни, млади и малки. Ще можете да видите по какво се различават, как изглежда по-отблизо този екзотичен вид, наистина ли е толкова розов и верно ли са розови краката му”, съобщават организаторите.

Те посочват, че маршрута минава по черен път между тръстиките на обходния канал и езерото. Задължително е участниците да са обути с удобни маратонки или обувки. Маршрутът е подходящ и за малки деца, защото е изцяло равен, няма изкачвания и трудности – единствено трябва да се прецени дали ще могат да изминат такова разстояние.

Желаещите да погледат ятото е необходимо да си носят вода, нещо за хапване, репелент срещу комари (пристигат към 20 часа) и евентуално челник, ако се позабавим и навръщане вече се стъмни. Фотоапарат и бинокъл са по желание на всеки участник.

Програма /2 септември, понеделник/

17:00 – Среща на паркинга на аутлета на Пума (ако идвате от Сарафово към Бургас, веднага след езерото вдясно, преди големия завой). Няма друг начин да се стигне дотук освен с автомобил (от Бургас в посока Солниците и оттам обратно към Бургас);
17.30 – Начало на пешеходния преход през резерват Атанасовско езеро;
18.30 – Наблюдения на розово фламинго
19:00 – Обратен път по определения за пешеходци маршрут на МОСВ до колите
20:00 – отпътуване за Бургас;

Записването за този поход става като изпратите заявка на e-mail: saltoflife@biodiversity.bg или по телефон на 0896798908. Таксата за участие е 5 лв. само за възрастни!

За осигурен транспорт се доплащат още по 5 лв. от всеки участник – както от възрастните, така и от децата, като е необходимо да се регистрирате за участие в сайта на Зелена Странджа. Месечния абонамент за всички събития на Зелена Странджа в Странджа е 20 лв. Всеки четвърти поход в Странджа за период от ДВА МЕСЕЦА на един участник е безплатен! Необходими документи – лични документи; на място се попълва декларация за освобождаване от отговорност.

Сподели публикацията