Slide
Slide

Бургас. Пешеходен поход в северната част на резерват Атанасовско езеро за наблюдение на голямото ято от розово фламинго, организират Българска фондация Биоразнообразие и Зелена странджа. Масовото наблюдение на розовите екзотични птици е насрочено за 2 септември.

Розово фламинго завладя езеро край Бургас (снимки и видео)

„Сборният пункт е в 17.00 часа на паркинга на аутлет Пума, където ще оставим автомобилите и автобуса и ще поемем пеша по определения от МОСВ маршрут за пешеходен туризъм в резервата. Пътят е 3,5 км в едната посока. Ще имаме възможност да погледаме птици с бинокли и оптични тръби, осигурени от организаторите, да поснимаме и да се насладим на голямото ято, което вече наброява 178 птици в различна възраст – възрастни, млади и малки. Ще можете да видите по какво се различават, как изглежда по-отблизо този екзотичен вид, наистина ли е толкова розов и верно ли са розови краката му“, съобщават организаторите.

Те посочват, че маршрута минава по черен път между тръстиките на обходния канал и езерото. Задължително е участниците да са обути с удобни маратонки или обувки. Маршрутът е подходящ и за малки деца, защото е изцяло равен, няма изкачвания и трудности – единствено трябва да се прецени дали ще могат да изминат такова разстояние.

Желаещите да погледат ятото е необходимо да си носят вода, нещо за хапване, репелент срещу комари (пристигат към 20 часа) и евентуално челник, ако се позабавим и навръщане вече се стъмни. Фотоапарат и бинокъл са по желание на всеки участник.

Програма /2 септември, понеделник/

17:00 – Среща на паркинга на аутлета на Пума (ако идвате от Сарафово към Бургас, веднага след езерото вдясно, преди големия завой). Няма друг начин да се стигне дотук освен с автомобил (от Бургас в посока Солниците и оттам обратно към Бургас);
17.30 – Начало на пешеходния преход през резерват Атанасовско езеро;
18.30 – Наблюдения на розово фламинго
19:00 – Обратен път по определения за пешеходци маршрут на МОСВ до колите
20:00 – отпътуване за Бургас;

Записването за този поход става като изпратите заявка на e-mail: saltoflife@biodiversity.bg или по телефон на 0896798908. Таксата за участие е 5 лв. само за възрастни!

За осигурен транспорт се доплащат още по 5 лв. от всеки участник – както от възрастните, така и от децата, като е необходимо да се регистрирате за участие в сайта на Зелена Странджа. Месечния абонамент за всички събития на Зелена Странджа в Странджа е 20 лв. Всеки четвърти поход в Странджа за период от ДВА МЕСЕЦА на един участник е безплатен! Необходими документи – лични документи; на място се попълва декларация за освобождаване от отговорност.

Сподели публикацията