София. Разработват се указания към туроператорите, които да подпомогнат кандидатстването на компаниите по втора фаза от мярката за предоставяне на държавна помощ. В тях компаниите детайлно ще бъдат насочени как да подават заявления и предстои утре те да бъдат публикувани. Това стана ясно от думите на министъра на туризма Стела Балтова на брифинг в Министерски съвет след среща с представители на протестиращите от Обединение „Бъдеще за туризма“.

Туристически компании излязоха на протест пред Президентството

Срещата беше инициирана от Министерството на туризма и от кабинета в отговор на организираните днес протести. Министърът поясни, че предстои да се организират още две срещи за възникнали въпроси, също така ще бъдат проведени две онлайн обучения за всички туроператори, които имат нужда от допълнителни обяснения. “Надявам се, че ще бъдат разяснени и разсеяни всички притеснения, които имат колегите”, коментира министър Балтова.

Позиция на Министерството на туризма относно протестите на Обединение „Бъдеще за туризма” във връзка с държавната помощ за туроператори

Министърът посочи още, че в последната седмица са проведени поредица от срещи, а от петък до днес на практика диалогът е непрекъснат, по всички въпроси, възникнали след решението на Министерския съвет за реализация на втора фаза за държавната помощ от 51 млн. лв. В постановлението се предвижда компаниите да докажат, че средствата по първата фаза са разходвани правилно и са били върнати на гражданите. Целта е да бъде гарантирана максимална прозрачност.

Подпомагането е насочено единствено и само към тези туроператори, които имат затруднения да върнат парите на граждани и да заплатят техните неизползвани почивки, уточни министър Балтова.

Продължава диалогът на МТ с Обединение „Бъдеще за туризма”

По думите й за предоставянето на целевата безвъзмездна държавна помощ е получена нотификация от Европейската комисия и критериите в нея не могат да се променят. В случай, че не бъде постигнато съгласие, на срещата беше посочено, че туроператорите могат да се откажат от настоящата схема за помощ и да инициират процедура по нова нотификация. Това обаче ще означава, че още два месеца няма да има никакви средства в помощ на всички туроператори.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramTikTok, LinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията

Хотел Радинас Уей Боровец Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA