Slide
Slide

Истанбул. От 1 януари 2019 г. Турция налага туристическа такса в размер на 1.5 евро, която ще се събира на летищата при пристигането на туристите, съобщава порталът Turizmhaberleri. Таксата ще се събира за туристите, които вече са платили екскурзиите си до страната, а за новите резервации тя ще бъде включена в самолетните билети и ще се плаща от превозвачите.

Първоначално таксата трябваше да бъде двойно по-голяма – в размер на 3 евро на човек. Асоциацията на туристическите агенции на Турция TURSAB обаче се обърна към на министъра културата и туризма Мехмет Нури Ерсой с предложение за намаляване на събирането, тъй като милиони туристи вече са платили за почивката в Турция през 2019 г. Министерството на транспорта и инфраструктурата реши след множество преговори такстата да се намали до 1.5 евро на човек.

„Благодарни сме за бързото решение на въпроса. През 2019 г. ще продължим работат си за привличане на по-голям брой чуждестранни туристи в нашата страна“, каза още министърът на туризма. Новата такаса ще повлияе негативно на туристическия бранш, считат експерти.

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията