Slide
Slide

Валери Симеонов: Правото на Министерство на туризма да определя националните курорти е своеобразна форма на диктат

Красимир Янков: Ще се стигне до репресии в сектора

София. Министърът на туризма ще определя кой курорт е национален, прие на първо четене Народното събрание с приетите промени в Закона за туризма. Общинските съвети пък ще решават в коя част на курорта ще може да се вдига шум и в коя не. Дебатите по предложението предизвикаха нов словесен сблъсък между лидера на НФСБ и Валери Симеонов и министърът на туризма Николина Ангелкова. БСП и „Обединени патриоти“ не подкрепиха новите текстове с мотива, че регулацията в туристическия бранш ще се увеличи.

Депутатът от „Обединени патриоти“ Валери Симеонов посочи, че правото на Министерството на туризма да определя националните курорти е своеобразна форма на диктат: „Ще се стигне „до бой на негри в тъмна нощ“. Няма да има никаква информираност. Общинските съвети ще решават коя част от курорта да бъде зона шумна и зона тиха. Това ще предизвика една война на хотелиери, туроператори и участниците в туристическия процес“. Валери Симеонов не е съгласен и с това че “министерство на туризма обявява списък на категорията информация, подлежащи на класификация“. Става въпрос за въвеждане на пълно информационно затъмнение, заяви Симеонов, което ще поражда корупция и такъв текст в 21-ви век е недопустим.

„Това, което предлагате, е скелет. Скелет, който тепърва ще изграждате чрез подзаконови нормативни актове. Празна кутия, черна кутия, в която не е ясно какво точно ще има. Вие пречите на този сектор. Не решавате проблеми, свързани с оптимизиране на процесите по регистриране на туроператори, туристически агенти, категоризиране на местата за настаняване и заведенията за хранене“, заяви депутатът от БСП Красимир Янков. Според него ще се стигне до репресии в сектора.

20-те най-очаквани хотела в света, отварящи през 2020 година (1 част)

20-те най-очаквани хотела в света, отварящи през 2020 година (2 част)

Народният представител от БСП Христо Проданов предупреди, че на местните избори в общинските съвети по морето са влезли  съветници от икономически групи по интереси. “Не бива на тях да им се дава право да решават”, заяви той. Според него тези “групи” ще решават чий ресторант или заведение ще попадне в зоните в които може да се вдига шум нощем. По-голямата част от предложенията в Закона за туризма са съмнителни и спорни, посочи Проданов. Дора Янкова припомни, че към собствеността и строителството имат отговорности и други министерства.

Ангелкова отхвърли обвиненията в корупция и диктат. Тя се съгласи, че за продуктовото зониране е нужно прецизиране между двете четения.

„Ще се създаде работна група и ще се изчистят всички конкретни предложения за това. И е изключително ключово – както за сектора, така и за българската икономика, да има статут на националните курорти. От една страна чух аргументи защо законът прилича едва ли не на текстове за правилници и наредби. От друга страна – защо правите този закон, като после ще правите наредби? Целта е да се създаде максимално балансирана законодателна база, за да създаде рамката“.

Министърът на туризма коментира и текстовете, свързани със зонирането в курортите: „Не са просто някаква приумица на министъра на туризма. Това е обсъждано от ден първи със сдруженията и с представителите от туристическия сектор по отношение на продуктовото зониране. А защо сме го предложили? Защото всички наши преки конкуренти, които са свързани по отношение на летния ни туризъм – и в Италия, и в Хърватска, и в Гърция, и във Франция, има зониране“.

Депутати негодуват, че друг текст, който говори за лобизъм е, че ски учители могат да бъдат само лица, които имат правоспособност на треньори по ски. “Територията на ски пистите, независимо от собствеността им, е общодостъпна и обучение по снежни спортове на нея могат да предлагат само ски училища, вписани в Националния туристически регистър”, пише още в закона. Министерството на туризма ще определя и сложността на пистите. От години собствениците на курорти са във война с независимите ски училища и се опитват да наложат монопол.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията