Северно сияние от снощи озарява небето на Лапландия
Северно сияние от снощи озарява небето на Лапландия
Slide
Slide
Slide
Slide

Над Лапландия от снощи се наблюдава Северното полярно сияние. Местните жители и туристите се наслаждават на красивото явление в небето след залез слънце, когато е особено интензивно. Това оптично явление се дължи на взаимодействие на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата. Научното название Аврора Бореалис съчетава имената на римската богиня на зората – Аврора и гръцкия бог на северния вятър – Борей. С полярните сияния са свързани много легенди на северните народи.

Северното сияние, познато още като Полярно сияние е поразително красив танц на разноцветни светлини в небето над полярните райони на Земята.То е едно от най-грандиозните явления, които можем да видим на планетата ни. Може да се наблюдава в близост до магнитните полюси на Земята. В тъмната полярна нощ в небето се появяват разноцветни лъчи и го осветяват цялото с различни преливащи се цветове. Най-често срещаните цветове, в които сиянието се появява са бледозелени и розови. Срещат се и нюанси на червено, синьо, жълто и виолетово.
Полярните сияния са в основата на много легенди и митове на северните народи. Викингите вярвали, че сиянията са войни, препускащи на коне през небето, а според ескимосите добри духове палят светлините, за да осветят пътя на мъртвите към отвъдния свят.
Всеки пътешественик мечтае да се докосне до този феномен.

Сподели публикацията