Slide
Slide

Над Лапландия от снощи се наблюдава Северното полярно сияние. Местните жители и туристите се наслаждават на красивото явление в небето след залез слънце, когато е особено интензивно. Това оптично явление се дължи на взаимодействие на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата. Научното название Аврора Бореалис съчетава имената на римската богиня на зората – Аврора и гръцкия бог на северния вятър – Борей. С полярните сияния са свързани много легенди на северните народи.

Северното сияние, познато още като Полярно сияние е поразително красив танц на разноцветни светлини в небето над полярните райони на Земята.То е едно от най-грандиозните явления, които можем да видим на планетата ни. Може да се наблюдава в близост до магнитните полюси на Земята. В тъмната полярна нощ в небето се появяват разноцветни лъчи и го осветяват цялото с различни преливащи се цветове. Най-често срещаните цветове, в които сиянието се появява са бледозелени и розови. Срещат се и нюанси на червено, синьо, жълто и виолетово.
Полярните сияния са в основата на много легенди и митове на северните народи. Викингите вярвали, че сиянията са войни, препускащи на коне през небето, а според ескимосите добри духове палят светлините, за да осветят пътя на мъртвите към отвъдния свят.
Всеки пътешественик мечтае да се докосне до този феномен.

Сподели публикацията