Външните министри на Турция и Русия започват да обсъждат как руските туристи да влизат в Южната ни съседка само с националните си паспорти
Slide
Slide

Анталия. Турция и Русия ще проведат среща на Съвета за сътрудничество под ръководството на външните министри на двете страни – Мевлют Чавушоглу и Сергей Лавров, в южната провинция Анталия на 29 март. Очаква се те да обсъдят редица двустранни въпроси, както и събитията в Сирия.

В навечерието на летния туристически сезон външният министър на Турция обяви, че една от темите, която е включена за обсъждане с Русия е възможността руските граждани да пътуват до страната с национален, а не със задграничен паспорт. Става дума най-вече за туристи от Русия. Според Анадолската информационна агенция преговорите са за преминаване към двустранни посещения срещу национални документи за самоличност.

Преговорите ще продължат и в Москва на 8 април на заседанието на Съвета за сътрудничество Турция-Русия. То ще е на най-високо ниво, т.е. пристига президентът Реджеп Тайип Ердоган и руската делегация ще се ръководи от президента Владимир Путин. Тогава ще бъде официално открита и Годината на културата и туризма – на Русия в Турция и на Турция в Русия.

Сега руските граждани пътуват до Турция със задграничен паспорт и без виза, ако престоят не надхвърля 60 дни. Валидността на документа не бива да е по-малко от 120 дни. След преговорите в Анталия турските и руските външни министерства ще подпишат План за консултации за 2019-2020.

Сподели публикацията