Slide
Slide
Балчик. Хотел „Хелиос“ в Балчик отвори извънредно, за да бъдат настанени пристигащи от Украйна. Обектът приюти 80 души, които бягат от войната в своята родина и търсят подслон. Собствениците на хотела Симеон и Антония Господинови споделиха, че считат за свой морален и човешки дълг да помогнат на бежанците, много от тях са и етнически българи.
В хотела има 22 деца, като най-малкото е на 6 месеца. Много балчиклии веднага са се отзовали на апела за осигуряване на храна. Антония Господинова посочи, че имат необходимост от одеала, наличните са раздадени. Веднага проведохме разговор с директора на Областния съвет на БЧК-Добрич д-р Артюн Еринозов, който заяви пред Bgtourism.bg, че разполагат с одеала и ще осигурят на хотела за пристигналите от Украйна. Още два хотела в Балчик – „Самара“ и „Лотос“, също отвариха врати и посрещнаха бежанци.
Искам да благодаря на всички хора с добри сърца, които вчера се отзоваха на призива за съпричастност с бежанците от Украйна! Най-трудно беше в началото, докато се ориентираме и създадем някаква координация и организация. Никой от нас не се е сблъскват с такова нещо и се учим в движение.
В момента в хотел „Хелиос“ има 80 човека, постоянно звънят и пишат други, които са някъде по пътя. Ситуацията е много динамична, защото някой от пристигналите имат нужда само да пренощуват и продължават към други градове в България, където имат роднини или приятели. Други искат при първа възможност да си наемат жилище и да не са в тежест на никого. Но повечето нямат идея нито на къде да тръгнат, нито какво да правят.
Към момента сме осигурили всичко най-необходимо и засега няма нужда от нищо. Отново изказвам най-дълбоката си благодарност към всички сърцати балчиклии, които помогнаха, помагат в момента и на онези, коита имат готовност при нужда да се включат. Просълзихте ни вчера. Надяваме се и държавните институции най-после да се задействат и да поемат координацията„, сподели Антония Господинова.
Сподели публикацията