Цвете от LillaGreen: С Петер тръгваме на ново дълго пътешествие по света през март, което да ни донесе нови емоции и приятели
Цвете от LillaGreen: С Петер тръгваме на ново дълго пътешествие по света през март, което да ни донесе нови емоции и приятели
Slide
Slide
Slide
Slide

– Здравейте, Цвете и Петер! Вие сте едни от най-популярните и обичани травъл блогъри. Сигурен съм, че има и много хора, които не Ви познават. Нека да започнем нашия разговор с кратко представяне пред огромната аудитория на Bgtourism.bg. В момента живеете във Виена. Разкажете ни къде сте израснали и как стана така, че превърнахте пътешествията във Ваша професия?
– Здравейте на Вас и Вашите читатели! Ние сме Цвете и Петер Поп и обикаляме заедно света от 2009 г. насам. Аз (Цвете) съм родена в София, където израснах и живях до 19-годишна възраст.

Цвете

2007 г. заминах да следвам в Инсбрук (Австрия), където срещнах и Петер само две години по-късно. Петер е австриец, роден е в Инсбрук и израснал в едно малко градче до тиролската столица.

Петер

До 2014 г. обикаляхме главно из Европа, катерихме планините в района и правихме излети през уикенда. Когато живееш в Инсбрук, то Италия, Швейцария, Германия са само на 1-2 часа път с кола, което улеснява планирането на кратки пътувания.

Както често се случва, когато човек пътува редовно, любопитството към по далечни дестинации започва да расте с всеки изминал ден. След сватбата ни през 2014 г., започнахме да пътуваме главно извън Европа и общо взето всички спестявания на свободно време и финанси ги инвестирахме в опознаване на света.

През 2015 г. започнахме да водим и блог за пътувания,

като главната идеята беше да направим нещо като дигитален дневник, в който да съхраняваме спомените под формата на разкази и снимки. Не сме и очаквали, че LillaGreen ще се разрасне по такъв начин като блог и социални медии през следващите години.

През годините на 2014-2017 работихме съвсем нормално и пътувахме през цялото си свободно време. През 2017 г. реших, че ако искам да работя и по време на път, то това означава, че трябва да направя и редица от допълнителни преквалификации в сферата на маркетинга.

Дигитализирането през последните години създаде много възможности

за всички, които искат да работят на път, но човек трябва да бъде изобретателен и най-вече отворен за нови предизвикателства, технологии и най-вече знания. През 2019 г. взехме и решението да продадем всичко, което притежаваме, да напуснем стационарната работа и да тръгнем на околосветско пътешествие. Пандемията ни свари в Азия, но въпреки всичко продължихме да пътуваме и да опознаваме различни държави и култури.

След 18 месеца се върнахме до Австрия, но този път поживяхме за кратко във Виена преди да тръгнем отново на дълъг път.

– Как избрахте името на Вашия блог LillaGreen?
LillaGreen беше дълго време моят псевдоним в социалните мрежи като Instagram. Моите имена са изключително сложни за произнасяне извън България, а пък съвпадение или не, любимите ми цветове звучат като име и фамилия. Когато пътуваме най-вече в Азия, хората с които се запознаваме ме наричат Лили/Лила, защото произнасянето на „Цвете” е често невъзможно. Испаноговорящите пък ме наричат Флора… Никога не ми е скучно с такова име!

– Какво е за Вас пътешествието и как бихте го описали накратко?
– За нас пътуването е начин на живот и мислене. Никога не броим дестинациите си, защото пътуването е емоция, а пък емоциите не могат да се опишат с числа и километри.

Щастливци сме, че се чувстваме вкъщи абсолютно навсякъде.

Винаги ни посрещат с отворени ръце и от всяко едно място си тръгваме с много нови приятели. Това е богатството! Имоти, коли, дрехи и ненужни джунджурии те правят „щастлив” само за миг и често роб за винаги, защото колкото повече неща притежаваш, толкова и повече неща те притежават!

Спомените от пътуването те правят щастлив за цял живот.

Пътуването променя мирогледа, ценностна система и мечти. Никога не се връщаме такива, каквито сме тръгнали. Пътуването отваря нови хоризонти и дави нови възможности за работа и живот.

Пътуването ни среща с интересни и нови хора всеки ден… Това не се случва в нормалното „ежедневие”. Пътуването отваря съзнанието и ни прави съпричастни към житейски проблеми, които ги няма в Европа и ни помага да осъзнаем, в колко привилегирован свят живеем.

Пътуването ни прави живота смислен

и ни кара да сме благодарни за всеки нов Божи ден, който ни поднася по някоя нова изненада и най-вече предизвикателство! Динамиката на ежедневието ни помага да останем „млади” и ни дава сили да осъществяваме мечтите си.

– Колко дестинации сте посетили досега и кои са любимите Ви, на които бихте се завърнали за едноседмична безгрижна ваканция?
– Както вече споменахме, не броим дестинациите, защото пътуването е емоция, която не се изразява с числа и километри, а с приятелства и спомени. Нашите сърца са винаги в Югоизточна Азия и там си ни чакат да се завърнем. Там имаме и най-много приятели, с които сме се запознали по време на пътуване.

Не познаваме думите „безгрижна ваканция”,

защото не се задържаме дълго, лежейки на плажа. Но ако мога да представя едно място, на което безгрижно си бихме починали от шумния и забързан свят около нас, то това биха били Сейшелските острови.

– Колко дълго e най-продължителното Ви пътешествие и какво включваше то?
– Най-дългото пътешествие до сега, беше последното, което продължи 18 месеца (2020/2021г.). Целта беше околосветско пътешествие, но пандемията ни свари в Азия, където и поживяхме на различни места за няколко места. През тази година и половина обиколихме Тайван, Филипините, Виетнам, Камбоджа, Мианмар, Тайланд и Индонезия. Даже имаме и принудително връщане до Европа, което използвахме за много мечтано едномесечно пътуване с кола из Гърция и след това още един месец из Португалия.

– Предлагам да преминем към темата, която е повод за интервюто ни. Планирате втори етап на Околосветско пътешествие, който ще бъде реализиран все още в условията на световна пандемия. Разкажете ни повече за тази интересна идея. Кога ще започнете, откъде и какъв е Вашият план за това интересно пътуване?
– През март 2022 г. се отправяме на друго дълго пътуване, което ще стартира в Централна Америка. Ако някъде ни хареса, бихме останали и за по-дълго време…, на това ни научи последното „пандемично” пътешествие – да си правим лимонада, където и да ни дават лимони! Идеята ни е да тръгнем от Централна Америка и да продължим към Южна Америка. Не искам да изброявам държави, защото няма гаранция дали на 100% ще можем да посетим всичко, което сме си намислили. Живот и здраве, след Южна Америка ще се отправим на запад от тях.
Нямаме стриктен план, защото на тези времена е лудост, ако имаш такъв план. Оставаме гъвкави и отворени за всичко, което може да ни очаква по тези земи.

– Кои са задължителните неща в куфара или в раницата Ви, без които не тръгвате на път?
– Никога не тръгваме без цялата ни техника – лаптопи, камери, дрон … Паспорт, различни кредитни карти (Общо 8! … за всеки случай), удобни обувки и спрей против комари. Шегата на страна – паспорт, кредитни карти и техниката, която ни трябва … Всичко останало може да се замени или купи на място, ако изчезне.

– Имате десетки хиляди последователи. Месечно Вашите виртуални пътешествия из света достигат до огромна аудитория – катo дори само във Facebook публикациите достигат до над 550 000 души месечно. Откъде е Вашата публика и какъв е профилът на последователите Ви?
– Основният език в блога е английски, за това там главната аудитория на читатели идва от англоговорящи страни, но и 30% идват от България. Аудиторията във Facebook e българска и с публикациите ни в тази медия достигаме до над 550 000 българскоговорящи души месечно. В Instagram и YouTube аудиторията е смесена, но отново българите са едни от най-верните последователи. Социалните медии се променят всеки ден и ни се налага да променяме формата на съдържание постоянно.

Най-важното за нас е качеството на съдържанието.

Споделяме само информация от първа ръка и препоръчваме места, на които сме били лично! Видеата, снимките и разказите са на 100% авторски, това може би ни отличава най-много от подобни блогове и канали в социални мрежи. Работим с партньори, на които ние самите се доверяваме, стремим се към дългосрочни отношения с тях, а не към бърза печалба. Също така, отношението на нас към последователите ни и тяхното към нас, е базирано изцяло на уважение и един вид приятелско доверие. Може би това е и причината защо продължаваме да споделяме информация и лични моменти от нашите пътешествия.

– Цвете, ти си от България и добре познаваш страната ни и нейните възможности за туризъм. Като блогър от теб се очаква да представиш по най-добрия начин дестинацията, където си. Ще те помоля да влезеш в ролята на гид и да кажеш как би изглеждала твоята 7-дневна екскурзия в България, която ти би направила за твой приятел от чужбина? Кои са местата, където ще го заведеш и кои са преживяванията, които ти искаш да му покажеш и по този начин да представиш родината си?
– Да започна така – ние не сме екскурзоводи, а пътуващи, които дават съвети в зависимост от питащия. Повечето от нашите приятели са като нас – пътуват индивидуално, обичат култури и най-вече природата. През последните години, в България стана популярно сред чужденците да пътуват с кемпер – това е и по вкуса на нашите приятели и познати!

Седем дни са много малко време за опознаването на България и ще ги посъветвам да си отделят поне 2 седмици.

Според мен, най-хубавото на България са планините и точно там бих ги посъветвала да отидат – Рила, Пирин и Родопите. Като градове бих им препоръчала София, Пловдив, Мелник, Велико Търново и Варна. Знам от познати и приятели, че най-много се впечатляват от Велико Търново и околностите му. За тези, които искат да посетят и морето (вероятно с цел отдих), бих препоръчала да отделят повече време на Северното Черноморие.

Тук може да проследявате пътешествията и да се наслаждавате на емоциите, които Цвете и Петер Поп преживяват.

Blog: https://lillagreen.com

Facebook: https://www.facebook.com/lillagreen.at

Instagram: https://www.instagram.com/lillagreen

YouTube: https://www.youtube.com/lillagreen

TikTok: https://www.tiktok.com/@lillagreen