Аладжа манастир е най-посещаваният от музеите във Варна за 2021 г., туристическите обекти посрещат гости целогодишно
Аладжа манастир е най-посещаваният от музеите във Варна за 2021 г., туристическите обекти посрещат гости целогодишно
Slide
Slide
Slide
Slide

Варна. Забележителностите на Варна продължават да се радват на вниманието на туристите от страната и чужбина. Зимното разписание на летището в морската ни столица позволява на гости от 12 държави да съчетаят своето посещение през есента във Варна като разгледат и едни от значимите не само за варненската история експозиции, но и артефакти, които имат принос за световната история.

В момента тази възможност имат туристи от Австрия, Белгия, България, Германия, Израел, Нидерландия, Португалия, Русия, Турция, Обединеното кралство и др. Полетите от София позволяват на много нашенци целогодишно бързо да изминат разстоянието между двете атрактивни дестинации.

Директорът на Регионалния исторически музей във Варна, Игор Лазаренко сподели пред Bgtourism.bg, че най-посещаваната туристическа забележителност сред музеите във Варна е Аладжа манастир. Той се намира на близо 17 км от град Варна и на 3 км от курорта „Златни пясъци“. Това позволява на гостите на морския курорт често да включват скалния манастир в своята програма.

Аладжа манастир

Аладжа манастир е най-известният средновековен скален манастир по българското Черноморие, обитаван от монаси-отшелници през XIII – XIV век.

Помещенията на манастира са издълбани на две равнища във висока почти 40 метра варовикова скала.

На първото равнище са разположени манастирската църква, монашеските килии, трапезарията и кухнята, малка гробищна църква, криптата (костница) и стопанските помещения.

Второто равнище представлява естествена скална ниша, в източния край на която е изграден манастирския параклис.

След падането на България под османско владичество в края на ХIV век Аладжа манастир постепенно запада и вероятно към XVI -XVII век е изоставен.

На 600 – 700 м. западно от манастира се намира група пещери, известна под името “Катакомбите”. Откритите находки – керамика, монети, графити и др. свидетелстват, че “Катакомбите” са обитавани през раннохристиянската епоха (IV-VI в.). По-късно, през XIII – XIV век “Аладжа манастир” и “Катакомбите” са представлявали части от по-голям монашески комплекс.

Аладжа манастир функционира като музеен и туристически обект. През 1912 г. е обявен за народна старина, а през 1957 г. – за архитектурен паметник на културата от национално значение .

Вторият най-предпочитан обект е бил Археологическият музей, следван от Побити камъни и Римски терми.

“Разчитаме на индивидуални туристи по крилата на сезона. Музеите на закрито са отоплени и осветени. Взети са всички необходими мерки срещу разпространението на коронавирус”, добави Лазаренко.

Препоръчителни забележителности във Варна и региона – ТУК

Варненските музеи бързо се преорентират в настоящата ситуация с Ковид-19 и към възможностите, които днес светът позволява, за да достигнат по най-подходящия и атрактивен онлайн начин – по всяко време и до всеки, който се интересува от тях. Добър пример за това е най-новият виртуален тур из музея за нова история на град Варна е част от проекта “Другия музей”, подкрепен от Национален Фонд Култура по едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата – 2020 както и от фонд култура на Община Варна.

Идеята на проекта е да се създадат документални филми и виртуални турове за по-малко разпознаваеми и по-слабо подкрепени с бюджетни средства музеи в страната.

Модерни СПА центрове и алтернативни видове туризъм поставиха Варна на световната карта за целогодишен туризъм

Част от атмосферата в музея, която онлайн посетителите могат виртуално да усетят

Изпълнител на техническото задание виртуален тур – продуцентска компания Б Плюс Филм” ЕООД.

Обстановката в страната и света ограничиха през последните близо 20 месеца пътуванията и посещенията в музеите. Много реализираха виртуални турове, които се оказаха полезни, но точно това време ярко открои необходимостта не туристическите обекти да влязат в домовете ни, а туристите да ги посетят лично, да обогатят своите знания и да осетят емоцията и гордостта, когато видят на живо Златното съкровище, открито преди 49 години и да усетят атмосферата във всеки един музей, пълен история.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията