Slide
Slide

Варна. Забележителностите на Варна продължават да се радват на вниманието на туристите от страната и чужбина. Зимното разписание на летището в морската ни столица позволява на гости от 12 държави да съчетаят своето посещение през есента във Варна като разгледат и едни от значимите не само за варненската история експозиции, но и артефакти, които имат принос за световната история.

В момента тази възможност имат туристи от Австрия, Белгия, България, Германия, Израел, Нидерландия, Португалия, Русия, Турция, Обединеното кралство и др. Полетите от София позволяват на много нашенци целогодишно бързо да изминат разстоянието между двете атрактивни дестинации.

Директорът на Регионалния исторически музей във Варна, Игор Лазаренко сподели пред Bgtourism.bg, че най-посещаваната туристическа забележителност сред музеите във Варна е Аладжа манастир. Той се намира на близо 17 км от град Варна и на 3 км от курорта „Златни пясъци“. Това позволява на гостите на морския курорт често да включват скалния манастир в своята програма.

Аладжа манастир

Аладжа манастир е най-известният средновековен скален манастир по българското Черноморие, обитаван от монаси-отшелници през XIII – XIV век.

Помещенията на манастира са издълбани на две равнища във висока почти 40 метра варовикова скала.

На първото равнище са разположени манастирската църква, монашеските килии, трапезарията и кухнята, малка гробищна църква, криптата (костница) и стопанските помещения.

Второто равнище представлява естествена скална ниша, в източния край на която е изграден манастирския параклис.

След падането на България под османско владичество в края на ХIV век Аладжа манастир постепенно запада и вероятно към XVI -XVII век е изоставен.

На 600 – 700 м. западно от манастира се намира група пещери, известна под името “Катакомбите”. Откритите находки – керамика, монети, графити и др. свидетелстват, че “Катакомбите“ са обитавани през раннохристиянската епоха (IV-VI в.). По-късно, през XIII – XIV век “Аладжа манастир” и “Катакомбите” са представлявали части от по-голям монашески комплекс.

Аладжа манастир функционира като музеен и туристически обект. През 1912 г. е обявен за народна старина, а през 1957 г. – за архитектурен паметник на културата от национално значение .

Вторият най-предпочитан обект е бил Археологическият музей, следван от Побити камъни и Римски терми.

„Разчитаме на индивидуални туристи по крилата на сезона. Музеите на закрито са отоплени и осветени. Взети са всички необходими мерки срещу разпространението на коронавирус“, добави Лазаренко.

Препоръчителни забележителности във Варна и региона – ТУК

Варненските музеи бързо се преорентират в настоящата ситуация с Ковид-19 и към възможностите, които днес светът позволява, за да достигнат по най-подходящия и атрактивен онлайн начин – по всяко време и до всеки, който се интересува от тях. Добър пример за това е най-новият виртуален тур из музея за нова история на град Варна е част от проекта „Другия музей“, подкрепен от Национален Фонд Култура по едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата – 2020 както и от фонд култура на Община Варна.

Идеята на проекта е да се създадат документални филми и виртуални турове за по-малко разпознаваеми и по-слабо подкрепени с бюджетни средства музеи в страната.

Модерни СПА центрове и алтернативни видове туризъм поставиха Варна на световната карта за целогодишен туризъм

Част от атмосферата в музея, която онлайн посетителите могат виртуално да усетят

Изпълнител на техническото задание виртуален тур – продуцентска компания Б Плюс Филм” ЕООД.

Обстановката в страната и света ограничиха през последните близо 20 месеца пътуванията и посещенията в музеите. Много реализираха виртуални турове, които се оказаха полезни, но точно това време ярко открои необходимостта не туристическите обекти да влязат в домовете ни, а туристите да ги посетят лично, да обогатят своите знания и да осетят емоцията и гордостта, когато видят на живо Златното съкровище, открито преди 49 години и да усетят атмосферата във всеки един музей, пълен история.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията