Slide
Slide

София. „Като министър на туризма заставам зад всеки един работещ в туристическия бизнес, за да успеем с общи усилия да минимизираме по най-благоприятния начин негативните последици за туризма и да продължим да надграждаме постигнатото преди COVID-19“, това заяви в своето поздравление към туристическата индустрия у нас министърът на туризма доц. Стела Балтова по повод 27 септември – Световен ден на туризма.

Поздравлителният адрес на доц. Балтова

Поздравявам Ви със Световния ден на туризма – 27 септември, който за 41-ви път се чества под егидата на Световната организация по туризъм към ООН. За втора поредна година отбелязваме празника във време на световна пандемия, на предизвикателства и на безпрецедентен натиск върху целия туристически сектор.

Като министър на туризма заставам зад всеки един работещ в туристическия бизнес, за да успеем с общи усилия да минимизираме по най-благоприятния начин негативните последици за туризма и да продължим да надграждаме постигнатото преди COVID-19.

Използвам повода да благодаря на всички български и чуждестранни туристи, които въпреки ограниченията и рестрикциите, предпочетоха страната ни за своята почивка и ваканция. Въпреки динамичната и труднопрогнозируема среда, можем да кажем, че приключваме летен сезон 2021 с оптимизъм и с надеждата, че жизнеспособността на сектора се възстановява. Само в периода май -10.09.2021 г. над 4 млн. туристи предпочетоха нашата красива България, съчетаваща палитра от природни дадености, древно и богато културно-историческо наследство, гостоприемство на хората, лечебна сила и истинско разнообразие на туристическия продукт.

2021 година е далече по-трудна от 2020 за туризма. С подкрепа от държавата за запазване на работните места и подпомагане на туристическия сектор, и чрез истинския професионализъм, посветеност и поет предприемачески риск на българския туристически бизнес, успяхме да възстановим 70 на сто от нивата преди безпрецедентната криза в туризма, причинена от пандемията с COVID-19, които имахме през лятото на 2019 година. Постигнахме ръст за летния туризъм също от 70% спрямо 2020. Очаква ни предизвикателен зимен сезон 2021/2022, но с общи усилия, дисциплина и отдаденост ще осигурим безопасна и здравословна среда, от която зависи успехът ни.

Постиженията на българския бизнес в сектора в този труден период са само една малка стъпка по пътя към изграждането на модерния, зелен, жизнен, иновативен облик на българския туризъм. Убедена съм, че можем и ще направим тепърва още важни и решителни крачки по този вълнуващ път.

Защото основната цел на туризма е да създава емоция и преживявания, да създава красиви и вълнуващи спомени за цял живот в живота на всеки от нас и да ни дарява със здраве и усещане за пълноценност. И защото родината ни е изключително богата и красива.

Туристическата индустрия е сред най-мощните лостове за стимулиране на икономиката на планетата. И съм сигурна, че именно туристическият сектор, макар и най-пострадал от пандемията, ще бъде този, който ще съживи икономиките и ще спомогне за създаването на един по-добър и устойчив начин на живот. Не случайно тази година Световният ден на туризма минава под знака и мотото „Туризъм за приобщаващ растеж“ – с посланието, че развивайки туризма, ние помагаме на всеки един бизнес – от най-малките в общността, до най-глобалната компания на красивата ни планета. И не на последно място, туризмът е онова, което може да сближи с любопитство и да омиротвори и най-противоположните култури и общества.

Благодаря Ви именно за положените усилия през тази трудна година. Вярвам, че предстоят по-хубави времена и заедно – бизнес и държава, ще намерим правилния път за справяне с всяко едно предизвикателство. За да кажем с усмивка и гордост на нашите бъдещи гости: „Добре дошли в моята България!“

ЖЕЛАЯ ВИ ЗДРАВЕ И ВИСОКИ ПОСТИЖЕНИЯ!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията