Стела Балтова
Slide
Slide

София. Министър Балтова проведе среща с представители на туристическия сектор, за да обсъдят икономически мерки в подкрепа на бизнеса, съобщиха от туристическото ведомство. По-късно вчера вечерта срещата беше продължена в онлайн формат, съвместно с министъра на финансите Асен Василев. Бяха поканени представители на двете основни туристически структури – КБТБ и АТИБ.

На срещите присъстваха представители на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, АТИБ, АБТТА и хотелиерския бизнес. Министър Балтова и министър Василев увериха, че към момента мярката 60/40 е обезпечена, но за да бъде удължена до края на годината е необходима актуализация на бюджета. Представители на хотелиерите изтъкнаха, че това е най-важната за тях мярка, както и настояха помощта да се изчислява на средногодишна база, заради сезонния характер на работата и приходите им.

Пред министър Балтова представителите на сектора предупредиха, че заради кризата губят обучен постоянен персонал и сезонни работници, които са част от изключително важния среден мениджмънт. От бизнеса подчертаха, че за оцеляването им в дългосрочна перспектива е необходимо решаване на проблема с кадрите, както и развиването на туристическата реклама, насочена към основните пазари.

Представителите на бизнеса поискаха ясни мерки и предвидимост при преминаване в червена зона.

Като работеща, полезна и доста успешна бе отчетена от участващите туроператори програмата “Отново заедно”.

По-рано министър Балтова информира, че е направена необходимата организация за предоставянето на безплатни антигенни тестове за туроператорите, които при необходимост да бъдат използвани при завръщането на техни туристи в България. Всички се обединиха около важността на превенцията и редовното тестване на персонала, в контекста на пандемията от COVID-19.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията