София. Министърът на туризма Стела Балтова проведе онлайн среща с министъра на туризма на Кралство Саудитска Арабия г-н Ахмед Ал-Хатиб. Основен акцент в разговора бе влиянието на продължаващата пандемия от коронавирус върху туристическия сектор и ролята на Световната организация по туризъм.

„Летният туристически сезон в България през 2021 г. протича значително по-добре от миналата година, като от някои туристически пазари отчитаме ръст от над 200% на пристиганията“, съобщи министър Балтова. България е сигурна и безопасна дестинация, с отличен туристически продукт. Въпреки това, тя изтъкна, че обстановката е много динамична и несигурността пред сектора остава.

Министър Ал-Хатиб изтъкна, че от началото на пандемията над 60 милиона души в туризма са изгубили своята работа. Въпреки, че държави като Франция, Гърция, Саудитска Арабия и България възвръщат своите позиции на световния туристически пазар, много други държави все още изпитват сериозни затруднения в преодоляването на негативния ефект на пандемията върху сектора. Министър Ал-Хатиб отбеляза, че Световната организация по туризъм към ООН (СОТ) трябва да има ключова роля в тази насока. В тази връзка, бе споделено, че Саудитска Арабия планира да представи програма за развитие на организацията, която включва инвестиране на значителен финансов ресурс от страна на Кралството в СОТ. Програмата на Саудитска Арабия ще бъде представена и подложена на гласуване на следващото заседание на Генералната Асамблея на СОТ, което ще се проведе в Маракеш през м. декември 2021 г.

Министър Балтова приветства инициативата на Кралство Саудитска Арабия и подчерта, че СОТ е изключително важна международна организация за туризма и че инициативата на Саудитска Арабия е изключително амбициозна и ще очаква да получи повече информация относно плановете на Кралството за развитието на СОТ.

Двете страни потвърдиха своите намерения да продължат ползотворното си сътрудничество.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA