Slide
Slide

Париж, Франция. Тези дни през Европа преминава толкова гореща вълна, че специалистите се страхуват високите температури да не причинят срутването на покрива на катедралата Нотр Дам, съобщават от T+L.

Филип Виленюв, главният архитект на историческите паметници на Франция, изрази пред репортери силната си тревога относно устойчивостта на сградата по време на горещата вълна. Той също така припомни, че “Парижката Света Богородица” все още не е възстановена от априлския пожар, в който за малко не изгоря до основи.

“Изключително съм притеснен от жегата, защото, както знаете, катедралата първо пострада от пожара – заостреният връх рухна, а после и от шока, който й причиниха пожарникарите със силните струи вода. Сградата е подгизнала” – обясни пред “Ройтерс” архитектът.

“Страхувам се, че при изсъхването сглобките и зидовете могат да се разпаднат и да загубят структурата си – ако това се случи, сводът също ще рухне” – добави той.

Според SkyNews сегашната гореща вълна в Европа е причинена от високото атмосферно налягане над континента. Досега няколко нации докладваха рекордно високи температури – Холандия (39.2 C), Белгия (39 C) и други. Очакват се още такива феномени и в останалите европейски страни. От SkyNews твърдят, че във Франция термометърът вероятно ще отчете 40 C, в Германия – 40.5 C и в Англия също около 40 C.

Въпреки, че горещото време за много е необичайно явление, учените предупреждават, че то скоро може да стане постоянна част от лятото на Земята.

“ По-нататъшните изменения на климата вероятно ще донесат горещи лета в бъдеще” – прогнозират специалисти. “ Все едно бъдещото “нормално” лято да бъде толкова горещо        , колкото най-топлото в наши дни”.

Превод: Гергана Желева

Сподели публикацията