Slide
Slide

София. Заедно с Българския Червен кръст работим активно за гарантиране на безопасна почивка на туристите през лятото и ще осигурим надеждно водно спасяване на морските плажове. Няма да допуснем по никакъв начин риск за живота и здравето на посетителите, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която проведе работна среща с председателя на БЧК акад. Христо Григоров и Антон Налбантов, директор на водноспасителната служба в БЧК.

В приетите промени в Закона за здравето в разпоредбата за водното спасяване се дава правна възможност за лято 2020 да се намали броят на спасителите на някои плажове, но такъв вариант е записан единствено като възможност по преценка на Министерството на туризма според заетостта на съответния плаж и неговото географско разположение. Няма да прибягваме до нея за сметка на сигурността и здравето на туристите, категорична бе министър Ангелкова. Броят на водните спасители е двама на един спасителен пост съгласно одобрената от Министерството на туризма схема за водно спасяване за съответния  плаж. Всеки стопанин на плажа, който би искал да се възползва от законовата промяна, може да направи своето предложение съгласно изричните указания на министерството, като финално допълнителната схема за водно спасяване за лято 2020 г. ще бъде съобразена с фактическата обстановка, заявиха министърът на туризма и председателят на БЧК.

Министър Ангелкова и събеседниците й обсъдиха и текстовете на указанията, че на всеки спасител трябва да е осигурен сменник, както и достатъчен брой спасители за цялото работно време на плажа.

Предвиждат се строги наказания за неспазване на реда, посочи министър Ангелкова.

Тя и представителите на БЧК подчертаха, че промените в Наредбата за водното спасяване, които предстои да бъдат приети от Министерския съвет, се базират изцяло на предложенията на БЧК. Проектопромените предвиждат на територията на националните курорти спасителните постове да бъдат разположени на разстояния от по 100 м, а на останалите плажове – по 150 м.

На срещата бяха дискутирани възможностите за по-нататъшно партньорство, за да се осигури безпроблемно пребиваване на морските ивици в условията след пандемията от COVID-19. Акад. Григоров изрази задоволство от успешната съвместна работа с Министерството на туризма и увереност, че въпреки кризата лято 2020 г. ще е възможност отново да докажем, че България е сигурна дестинация за българските и чуждестранните туристи.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията