Slide
Slide

София. До седмица започва подписването на новите договори и изплащането на помощта до 50 000 лв. за малки и средни предприятия, които са кандидатствали и са одобрени, съобщи вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

“Срещнах се с представители на ресторантьорския и на хотелиерския бранш. В срещата взеха участие и министърът на туризма Христо Проданов, зам.-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев, както и зам.-министърът на здравеопазването Георги Йорданов. Ресторантьорският бранш изложи редица проблеми пред мен и моите колеги, сред които неефективността на мярката 60/40, както и влизането в сила на новите ограничителни мерки на регионално ниво, касаещи гр. София.
По думите им компенсациите за бизнеса са проблематични, тъй като една регионална заповед не може да изземе функциите на национална заповед и това автоматично спира компенсаторните плащания, както и кандидатстването по тях”, съобщи Нинова.

“Необходимо е спешно заповедта да бъде национално регламентирана, за да може бизнесът да се възползва от механизмите за компенсация. Ще съдействам по всички начини и възможно най-скоро за намиране на решение на този казус, включително с промени в Закона за извънредното положение. От бранша изложиха редица аргументации в полза и на отпадането на наложения вечерен час от 22 ч. на територията на столицата, като изразиха съгласие със запазване на досегашния модел за заетост на заведенията от 50%”, добави Корнелия Нинова.

Сподели публикацията