Slide
Slide

София. Комисията по туризъм към Народното събрание разгледа на първо гласуване законопроект, с който да се възстанови държавната помощ от 35 евро на седалка за чартърни полети с капацитет не по-малко от 100 места, насочена към туроператорите.

С 10 гласа „за“, 3 „против“ и 1 „въздържал се“ беше дадена зелена светлина на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., и за преодоляване на последиците, №47-102-01-6, внесен на 6 декември 2021 г. от Министерския съвет и изготвен от служебния кабинет.

Другият законопроект, който Комисията разгледа на редовното си заседание, беше №47-154-01-5, внесен от народните представители Николина Ангелкова и Десислава Атанасова на 17.12.2021.

Със спешните законодателни действия се цели възстановяването на Фаза III от работещата схема за държавна помощ, насочена към туроператорите. Тя беше отворена за кандидатстване на 23 юли 2021 г. и неочаквано преустановена на 16 септември 2021 г. след обнародваните промени в Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г., гласувани от 46-то Народно събрание.

Министерството на туризма представи писмено становище, поискано от председателя на Комисията Илин Димитров, в което излага мотивите си и защитава целесъобразността на законопроекта, внесен от Министерския съвет.

В днешното заседание взеха участие заместник-министър Ирена Георгиева и директорът на „Туристическа политика“ Мая Никовска, които запознаха депутатите с позицията на Министерството – а именно, възстановяване на нормативната база, въз основа на която е нотифицирана схемата (SA.58050).

С извършените по-рано промени, които доведоха до спиране на мярката, беше добавена думата „български“ пред въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни и редовни полети до Република България с цел туризъм, обстоятелство, което се оценява от Европейската комисия като дискриминационен текст спрямо останалите авиопревозвачи.

В същото време бе допуснато до помощта за една и съща седалка да кандидатстват едновременно туроператори и авиопревозвачи.

С изменението на нормата, което бе одобрено днес от Комисията по туризъм, се цели чрез държавната помощ по чл. 26 от законопроекта да се продължи със задна дата, без прекъсване, подпомагането на туроператори, които през периода от 1 юни 2021 до 31 декември 2021 г. са предоставяли туристически пакети на потребители с крайна дестинация България.

Целта на схемата, популярна като „35 евро на седалка“, е и да бъдат смекчени социално-икономическите последици за туристическия сектор от пандемията от COVID-19, като се осигури възможността на получателите на държавната помощ да се възстановят от кризата и да стабилизират ликвидността си.

Сподели публикацията