Панорамното светилище на Ранули
Slide
Slide

Приморско. В Приморско създадоха туристическо дружество, което ще развива планинския туризъм в региона. То ще носи името на местността „Ранули“. Инициатор е Андрей Шурелов, а дейността на организацията ще бъде насочена в няколко направления: облагодродяване и социализиране на планината в рамките на община Приморско, чрез изграждане, маркиране и поддържане на туристически маршрути, както и популяризиране на различните форми и видове алтернативен туризъм – планински, алпинизъм, спелеология и др. „Целта е на първо време да разширим планинската туристическа инфраструктура в планината над Приморско. Към момента има около 5-6 километра маркирани пътеки, като искаме да се развият още около 20-25 км маршрути, които да достигат до все още слабо известни, но изключително интересни обекти – както природни, така и исторически. Сред тях са мегалитни светилища, заливи, панорамни площадки, извори и др.“, заяви за BGtourism.BG Андрей Шурелов.

Той посочи, че следващият етап е да създадат и поддържат туристически маршрути, свързващи Приморско и селата от общината, като около всяко село има интересни места – панорамни площадки, реки, горски извори и чешми. По реките се планира да бъдат направени мостчета, ще се изграждат маси с пейки за почивка и пикник.

„Имаме план да създадем и дълъг веломаршрут, който да свързва всички населени обекти в общината. Всичко това ще се прави на доброволни начала – дружеството е регистрирано като нестопанска организация, а средствата ще се набират от дарения – основно разчитаме на община Приморско и местния бизнес. Сумите, които са необходими не са големи, тъй като е нужно основно боя за маркировка и табели (за първия етап). Освен създаване и поддържане на маршрути, ще положим и големи усилия за популяризиране на планинския туризъм сред населението на нашата община. Ще се организират планински преходи по новоизградените маршрути за ученици, като имаме желание всички деца от училището в Приморско да се докоснат до планината. За в бъдеще ще организираме и събития, свързани с планината – ексурзионно летуване (скаутски лагер) на палатки, и др.“, добави за BGtourism.BG Шурелов.

Туристическо дружество „Ранули“ приема нови членове! Всеки, който обича планината е добре дошъл, съобщава Андрей Шурелов. При интерес може да се свържете с него на мобилен номер 0889 63 74 15 или на tdranuli@gmail.com.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията