Slide
Slide

Вършец. 45 500 туристи са посетили Вършец през 2019 година, а реализираните нощувки са 66 хиляди. Тези данни бяха изнесени по време на последното заседание за годината на Консултативния съвет по въпросите на туризма (КСТ) към Община Вършец. Събраният туристически данък е в размер на 40 489, 65 лв. От там припомнят, че активният туристически сезон във Вършец традиционно е от юни до август, но тази година продължи силно и през септември. Реализираните нощувки и броят на посетителите ежегодно бележат ръст, според статистиката на Туристическия център.

В дневния ред са били включени промени и допълнения в състава на Консултативния съвет, отчет на Програмата за развитие на туризма за 2019 г., анализ на събрания туристически данък, мнения и предложения за Програмата за развитие на туризма за 2020 г.

През туристически сезон 2019 г. дейностите на Туристическия информационен център (ТИЦ) – Вършец са били насочени основно към промотиране на туристическите атракции, отпечатване на рекламни флаери и сувенири, медийна реклама.

Община Вършец се е рекламирала и промотирала на самостоятелен щанд на 3 туристически изложения потенциала на региона, местните празници и фестивали. Представени са рекламни брошури за културните и исторически забележителности, хотели, къщи за гости и заведения, спорт и атракции на територията на общината. През м. февруари 2019 г. Общината се е представила на 36-то издание на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо 2019”. На този най-голям туристически форум община Вършец е била отличена със Златен приз за най-добър Туристически център за 2018 г. На най-голямата наемана площ до сега от Общината, посетителите са имали възможност да дегустират и млечни продукти от мандра „Вършец“. През април 2019 г. Общината е взела участие в 16-то издание на Международното изложение „Културен туризъм“, а през май 2019 г. – в туристическото изложение «Уикенд туризъм» – Русе.

През 2019 г. е започнала с разработването и поддържането на фейсбук страницата „Вършец – Туризъм и СПА“, която съдържа в сбит вид цялата актуална и полезна информация за туристите – както забележителностите и местата за настаняване, така и предстоящите събития от културния календар на общината.

На ключови места са били поставени билборди: в центъра и на околовръстен път в гр. София, както и преди гр. Русе. Билбордът е едно от най-популярните средства за външна реклама, достигайки до максимален брой хора.

Извършено е почистване, маркиране и поставяне на указателни табели на 5 бр. екопътеки: Вършец – с. Спанчевци – Клисурски манастир; Вършец – кв. Заножене – връх Тодорини кукли; Вършец – Бялата вода; Вършец – Иванчова поляна – Райски водопад; Вършец – Водопада. Отпечатани са и карти с екопътеките.

Поставени са 2 бр. информационни табла, разположени пред Туристически информационен център и на входа на Слънчевата градина. Картите включват 42 места за настаняване – хотели, къщи за гости, стаи за гости, бунгала и забележителности на територията на община Вършец. Посочени са адресите и телефоните за връзка с местата за настаняване, а монтираното осветление позволява информационните табла да бъдат използвани от туристите денонощно.

От пролетта на следващата година туристите и гостите на града ще могат да ползват нов атракцион – планински електро велосипеди, с които ще могат бързо и лесно да разгледат забележителностите, както и да се насладят на красивата природа.

Категоризираните нови обекти през годината са: 1 бр. заведение за хранене и развлечения, 2 бр. къщи за гости, 1 бр. апартамент за гости, 1 бр. стаи за гости, 1 бр. бунгала. Обектите с подновена категория са: 5 бр. стаи за гости, 1 бр. къщи за гости, 2 бр. бунгала и 11 заведения за хранене и развлечения.

Членовете на Консултативния съвет по туризъм направиха предложения и изказаха мнения по проекта на Програма за развитие на туризма в община Вършец за 2020 г.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията