Slide
Slide

Москва. Черноморският курортен комплекс „Камчия“ да стане собственост на Руската федерация, превръщайки се в „руски хуманитарен център като основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване на нашите интереси в Европа“. Такова предложение ще обсъди Съветът за национална сигурност в Москва в присъствието на руския президент Владимир Путин, съобщи „Дневник“.

Идеята бе поставена от руски сенатори по време на изслушване на външния министър на страната Сергей Лавров в горната камара на парламента. Поводът за повдигането на темата бяха проблеми около собствеността на комплекса, който се намира на 25 км южно от Варна.

„Съгласен съм, че това е уникален проект. Ако говорим за „мека сила“, това е неин идеален образец в най-позитивен смисъл“, коментира Лавров, цитиран от руското външно министерство.

Става въпрос за договор за изграждане на Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“, който бе подписан от правителството на тройната коалиция през 2008 г., припомня „Дневник“.

По думите на Лавров обаче напоследък около обекта са се натрупали много негативни тенденции – „не е съвсем ясна собствеността, има дългове по кредити, натрупани са доста тревожни фактори“.

„Под председателството на президента ще стимулираме такова решение и се надявам то да се изпълни бързо, защото по наша оценка ситуацията много бързо деградира“, е декларирал руският външен министър пред руските сенатори.

По време на изслушването на Лавров стана ясно, че планът за одържавяване на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ съществува от 2015 г. В момента той представлява еднолично акционерно дружество, собственост на правителството на руската столица Москва.

За да улесни реализирането на руските инвестиции, през 2008 г. Министерският съвет отпусна 7.7 млн. лв. за изграждането на 10.5 км магистрален водопровод. Откриването беше на 9 септември 2010 г. и на него присъстваха бившият кмет на Москва Юрий Лужков и премиерът Бойко Борисов. През февруари 2016 г. компексът обаче беше обявен за продажба.

Сподели публикацията