Slide
Slide

Никозия. Правителството на Кипър одобри план за стимулиране на авиокомпаниите за периода 2023 – 2027 година на стойност 165 милиона евро, съобщи БНР. Целта е в следващите 5 години броят на пътниците, преминали през двете летища на страната, да се увеличи с 52 процента спрямо тази година.

С прилагането на новия насърчителен план за авиокомпаниите се предвижда през 2027 г. пътническият трафик от и до Кипър да достигне 13,7 млн. души.

През тази година се очаква през двете летища на страната в Ларнака и Пафос да преминат около 9 млн. пътници, като до края на септември те вече са повече от 7 млн. души.

Необходимите за финансирането на плана 165 млн. евро ще бъдат осигурени от Министерството на транспорта и управляващата двете летища компания (Hermes Airports).

Държавата ще получи и допълнителни близо 60 млн. евро нетни приходи чрез концесионния договор за летищата.

Целта е в следващите 5 години да се подобри въздушната свързаност на страната чрез разработване на нови маршрути, развитие на съществуващите, увеличаване на пътникопотока и удължаване на туристическия сезон.

Изпълняваните през последните 10 години планове за стимулиране на авиокомпаните допринесоха за откриването и поддържането на 113 нови въздушни маршрути, а пътническият трафик достигна рекордните 11,3 млн. души през 2019 г., посочва транспортното министерство.

Сподели публикацията