София, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

София. Отчитаме над 90% спад на туристи, които ползват услугите на гидовете на Free Sofia Tour в София за периода от април до днес спрямо същия период на м.г., съобщи за bgtourism.bg Томислав Рашков от Free Sofia Tour. Той не скри, че ситуацията е плачевна, тъй като пандемията сериозно е ограничила работата на екскурзоводите в България.
„В обиколките се включват туристи, които са по работа в София или отскоро живеят тук и искат да се запознаят със забележителностите в столицата. Трудно е да говорим днес за масов турист. Основно имахме гости от Израел или това се случваше поне докато от тази държава свободно пътуваха туристи до нашата страна, българи все по-често се включват. Други години сме имали много туристи от Германия, Великобритания и от Съединените щати, а от началото на пандемията не сме отчели в групите нито един турист от САЩ“, заяви Рашков.

Нова Година в хотел Терма Еко*****

София, снимка Руслан Йорданов

Той посочи, че обикновено групите с туристи са по 20 души, но с цел безопасността на хората бройката на присъстващи във всяка група е намалена на 50% и при необходимост се осигурява допълнителен гид, за да се гарантира дистанция.
Най-търсената забележителност в София основно е храм-паметникът „Св. Александър Невски“. На голям интерес се радва и Народен театър „Иван Иванов“, чиято сграда много е харесвана от чужденците за снимки за спомен от София. Все повече туристи са любопитни и към Ротондата.
Free Sofia Tour е от 10 години. Организацията има 30 екскурзовода на средна възраст 25-26 години. Ежедневно туровете са на английски, като веднъж седмично и на испански.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

2 години bgtourism.bg – над 2 милиона читатели!

Сподели публикацията