Родопите, Община Чепеларе/Снимка Михаил Хубчев
Slide
Slide

София. 27 септември е Световен ден на туризма. Мотото тази година е „Преосмисляне на туризма“ (Rethinking Tourism). Той е определен от Световната организация по туризъм (UNWTO) през септември 1979 г. и започва да се чества през 1980 г.

Изборът на датата 27-ми септември 1980 г. съвпада с едно много важно събитие в световния туризъм, а именно 10-годишнината от приемането на Устава на Световната Организация по туризъм към Обединените Нации – 27 септември 1970 г.

Стара Загора отбелязва Световния ден на туризма с мероприятия, насочени към ученици

„Световният ден на туризма винаги е бил шанс да се съберем и да отпразнуваме многото и разнообразни постижения на нашия сектор. През по-голямата част на последните 4 десетилетия празнувахме несравнимия растеж на туризма – по размер, по обхват и по значимост. През 2022 г. ние отново признаваме възможностите, които туризмът донесе – и продължава да отвежда – хората навсякъде. Въпреки това, особено тази година, ние също признаваме, че не можем да се върнем към старите начини на работа. Трябва да преосмислим туризма“, споделя генералният секретар на СОТ Зураб Пололикашвили.

Безплатен тур във Варна по случай Световния ден на туризма

„Докато светът се отваря отново, трябва да научим уроците от пандемията и свързаната с нея пауза в международните пътувания. Разкривайки слабостите, кризата ни показа къде можем да изградим повече устойчивост. И като разкри неравенствата, ни показа и къде можем да осигурим повече справедливост“, допълва той.

Планински поход за деня на туризма в Асеновград

„Ние едва започваме. Потенциалът на туризма е огромен и ние носим споделена отговорност да гарантираме, че той ще бъде напълно реализиран. На Световния ден на туризма през 2022 г. UNWTO призовава както лидерите в туризма, така и всички в основата на широката и разнообразна туристическа пирамида да спрем, да помислим и преосмислим какво правим и как го правим. Бъдещето на туризма започва днес“, посочва още 45-годишният Пололикашвили, който през януари 2021 г. бе преизбран за нов мандат на UNWTO.

Сподели публикацията