Снимка РИМ-Велико Търново

Велико Търново. С партньорско проектно предложение за развитие на устойчив туризъм ще кандидатства по програмата Interreg Euro Med 2021-2027 година Община Велико Търново, съобщи Агенция „Фокус“. Предстои официалното решение да бъде взето на сесията на ОбС – Велико Търново на 29 септември. Партньори на старопрестолната администрация ще са Община Приморско и организации от Франция, Италия, Испания и Северна Македония. Идеята е да се изработят и въведат инструменти и иновации, фокусирани върху запазване на природните зони и подкрепа чрез образователни иновативни дейности за опазване на околната среда и подпомагането на туризма.

Срокът за реализация на проекта ще е 3-годишен, като той ще бъде подпомаган от кооперация CVETOSCOP – Париж, Франция. Организацията ще отговаря за разработването и подаването, планирано не по-късно от 27 октомври 2022 година. Останалите партньори са Асоциация „Terre et humanisme“ – Франция, развиваща дейността си в областта на агротуризма и защита на уязвими територии, Асоциация на културата и къщата на инвоациите в град Матера, Италия, Института по туризъм в Испания и Университета по туризъм и архитектура на Скопие в Северна Македония.

Фондът на програмата Interreg Euro Med е с проектобюджет от 230 млн. евро за опазване на околната среда и подпомагане на туризма. Финансирането на проекта за всички партньори е 3 млн. евро, като за Община Велико Търново ще бъдат отделени 273 126 евро. Собственото участие ще е в размер на 20% от определения бюджет, но не повече от 54 625 евро.

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA