Slide
Slide

София. Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работни срещи с посланиците на Германия и Полша. Тя разговаря с посланика на Германия у нас Н.Пр. Кристоф Айххорн, като двамата обсъдиха прекратяването на дейността на туроператора „Томас Кук“ – Германия. Министър Ангелкова уведоми дипломата, че екипи на Министерството на туризма са на място в Слънчев бряг и Златни пясъци и съдействат за безпроблемното прибиране на туристите по домовете им. Всеки турист трябва да получи съдействие, надявам се гостите ни още веднъж да се уверят, че България е гостоприемна страна, подчерта тя.

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща и с посланика на Полша у нас Н. Пр. МачейШимански по нейна покана. Основен фокус на разговора беше прекратяването на дейността на туроператора „Томас Кук“ и неговите дъщерни компании, част от които е и „Некерман Полска“, но бяха обсъдени и възможности за развитие на туризма между двете страни.

Полша е много важен пазар за входящ туризъм у нас, ще съдействаме изцяло за преодоляване на ситуацията след фалита на „Томас Кук“ , както и за насърчаване на пътуванията на туристите от Полша. В момента има 92 полски туристи, които са в България през „Томас Кук“, стана ясно на срещата.  

Посланик Мачей Шимански коментира, че те също със съжаление са приели новината за фалита на „Томас Кук“. Той посочи, че компаниите имат застраховка, освен това съществува и гаранционен фонд, така че може да се организира не само връщането на полските туристи при нужда, но и за продължаване на услугите за тях през фонда. Посланик Шимански отбеляза и факта, че към момента в посолството няма обаждане за искане на съдействие от полски туристи в България, което значи, че не са срещали проблеми.

Министър Ангелкова обсъди с Н. Пр. Шиманскивъзможностите нашите хотелиери да се обърнат към гаранционния фонд на Полша, както и евентуалното им конституиране като длъжници при завеждане на общ иск. Като правителство работим максимално да бъдат минимизирани щетите за българския бизнес и за благополучното завръщане на всички туристи след спирането на дейността на големия туроператор, каза българският министър. Много е важно заради имиджа на България като дестинация за организиран туризъм да работим заедно да разрешим  ситуацията по най-добрия начин. Затова нашите екипи са на място в хотелите и съдействат на тях и на туристите, коментира министърът.

Сподели публикацията