Белград/ снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Белград. Първият международен панаир за вино, храна и туризъм „Винена визия на отворените Балкани“ ще се проведе от 1 до 4 септември в Белград. Проявата е под патронажа на правителствата на Сърбия, Северна Македония и Албания и е част от инициативата „Отворени Балкани“.

Форумът ще бъде официално открит на 1 септември от президента на Република Сърбия Александър Вучич и министър-председателите на Северна Македония и Албания Димитър Ковачевски и Еди Рама, а лидерската среща на върха е планирана и за 2 септември.

Самото изложение ще даде възможност на трите държави на Балканите, които бързо се развиват в туризма и искат по-скоро да постигнат големи резултати, да направят ефективна рекламна кампания и да дадат нови възможности на своите компании, които са свързани с виното, храните и туризма.

Механджиите в Банско организират празник с уникални традиционни ястия

Целта на този панаир ще бъде и да свърже винените пътища на Балканите по уникален начин и да събере на едно място най-добрите изби от региона. Събитието включва дегустации на вино, състезание между винарските изби, образователни семинари на гилдията, дискусии за потенциала на винарската индустрия на Балканите, възможности за засилено участие на световните пазари, както и срещи между представители на производители и купувачи с цел разширяване на икономическия потенциал на фирмите и икономиките в региона.

Над 332 изложители от 22 държави се очаква да присъстват на въпросното събитие на Белградския панаир. Ще се представят 160 изложители от Сърбия, 26 от Албания и 47 изложители от Северна Македония. Освен от страните членки на Open Balkans се очакват изложители и от Хърватия, Черна гора, Франция, Чили, Аржентина, Италия, Босна и Херцеговина и други страни.

Домакините очакват хиляди посетители на панаира, които на място да опитат автентична храна, приготвена от добри готвачи от трите държави.

Премиерът на Северна Македония Ковачевски ще бъде символичен домакин и на „Македонска вечер“, посветена на насърчаването на македонската икономика чрез представяне на местни вина, храна, музика и туризъм. На събитието ще присъстват представители на бизнес общности и правителствата на Сърбия, Албания и Северна Македония, които ще бъдат на панаира в Белград. Северна Македония се представя на изложението със слогана „Вкуси живота“.

Сподели публикацията