Slide
Slide

Варна. Всяка една дестинация има своята история и неповторим чар. Това кара туристите да се завръщат отново. Едни го правят заради мястото, други заради атмосферата и незабравимите моменти, а трети – заради личностите. Именно екскурзоводите са едни от личностите, които завладяват гостите, показват им емблематични места и ги информират. Те са онова специално парче от пъзела на туристическия регион, което допринася за добавената стойност по време на престоя на туристите.

През тази година местните екскурзоводи се включиха в кампанията „Варна – 100 години курортен град“ със 100 вълнуващи и интересни видеа в социалните мрежи. Целта е повече хора в онлайн пространството да бъдат лично информирани от екскурзоводите – за морската ни столица като дестинация, възможностите за почивка, за събитиен туризъм и др. До момента близо 70 от видеата са публикувани във Visit Varna във фейсбук и YouTube канала (прегледайте плейлистата ТУК), а инициативата се радва на огромен интерес.

Друго интересно събитие, което местните екскурзоводи превърнаха в традиция, е Безплатна пешеходна обиколка на Варна на български език. Следващият тур на Съюза на екскурзоводите в България е още тази събота -28 август. Всеки, който желае може да се включи в него. Обиколката започва в 10.30 часа от Туристическия информационен център във Варна и е с продължителност 1 час.

Христина Неделчева – председател на УС на Съюза на екскурзоводите в България, споделя още: ‘‘През 2021 г., ние от Съюза на екскурзоводите в България съвместно с Община Варна реализираме успешно програмата за безплатните пешеходни турове за гостите на града. Програмата включва общо 100 броя пешеходни обиколки, символично за 100- годишния юбилей на Варна като курортен град тази година. 4 пешеходни тура седмично се провеждат на английски език и всеки месец по 2 пешеходни тура се провеждат на български език.

Обиколките се радват на голям интерес и са изключителна възможност за взаимодействие с туристите които посещават Варна. Те са хора от различни националности, буквално във Варна сме посрещали туристи от цял свят. След всяка обиколка нашите колеги споделят информация и отзиви от участниците и държавите, от които те пристигат, като през тази година гости на нашите обиколки са били от държави като Мексико, САЩ, Испания, Италия и др.

През 2021 г. преобладават гостите от Полша, Чехия, Франция, Нидерландия, Германия, Румъния и др. Чрез туровете ние представяме културно-историческото наследство на Варна и презентираме нейните забележителности. Успяваме да очароваме нашите гости с историята на Варна и нейния неповторим чар. Бих казала, че успяваме да надхвърлим очакванията на много туристи за Варна и за България. Радваме се, че срещаме туристи, които се връщат и посещават Варна и за втори път. ‘‘

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията