Рим. Най-голямата италианска авиокомпания Alitalia, която е и една от най-големите в Европа, обяви, че спира полетите си от 15 октомври 2021 г. Авиокомпанията, която има 74-годишна история, ще остане в миналото заради огромни дългове.

Клиентите, които вече са резервирали след този момент, ще могат да получат по-ранен полет или да им бъдат възстановени средствата, според The ​​Local. Новата държавна авиокомпания e ИТА (ITA) – Италиански въздушен транспорт. Тя ще започне полети на 15 октомври. Съобразно изискването на ЕС, между старата и новата авиокомпания не бива да има никаква връзка и приемственост. В същото време бордът на директорите на ITA претендира за активите на предшественика. Направено бе обвързващо предложение за закупуване на 52 самолета от Alitalia, както и слотове на летища и други активи.

ITA също така обяви, че ще направи летището в Рим  – Фиумичино, свой основен международен център, а Милано Линате ще е второто по големина летище, което ще бъде използвано за дом на авиокомпанията. Предварителният бизнес план на превозвача включва 61 маршрута за 2021 г. до 45 различни дестинации, главно до други европейски столици, включително Париж, Лондон, Амстердам и Брюксел. Маршрутите на дълги разстояния ще бъдат насочени към големите летища в САЩ и Япония, включително Ню Йорк, Бостън, Маями и Токио.

Междувременно италианското правителство създаде фонд от 100 милиона евро за възстановяване на разходите на клиентите на Alitalia. Държавата ще инвестира в ITA над 1,3 млрд. евро до 2023 г.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията


Спа Хотел Спартак, Сандански Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA