Slide
Slide

Калабрия е малък неразвит регион, който се образува на върха на италианския полуостров. Регионът е труден за преминаване през планините и поради това, комуникационна мрежа и подходящите пътни и железопътни системи е трудно да бъдат направени.

плаж Тропеа, Калабрия

Калабрия е един от най-старите региони на Италия, с първите доказателства за човешко присъствие в региона, датиращо още от 700 000 години преди Христа. Около 3500 г. пр. Хр. се появяват първите селища в Калабрия. До осми век пр.н.е. гърците са имали контрол над региона и това е много важна област за Магна Греция. По-късно Калабрия е завладяна от римляните през II в. Пр. Хр. След падането на Римската империя районът станал жертва на готите, византийците и по-късно Лонгобардите около девети век преди новата ера. Византийците възстановили контрола над региона през десети век и разширили съществуващата монархия, като по този начин помогнали за обединяването на региона. Калабрия е била разделена до 1860г.,но след това се обединява и става част от по-големия регион на Италия.
Икономиката на Калабрия все още се основава главно на селското стопанство. Главните селскостопански продукти включват масло, лук, гъби, пшеница и други зърнени култури, вино, патладжан, смокини, кестени и цитрусови плодове. Калабрия е най-големият производител на бергамотни портокали в Италия. Корите от бергамотни портокали се използват за производство на парфюми, чайове и други ароматни творения. Въпреки малкия си размер и малкото население, Калабрия е отговорна за производството на една трета от маслиновото масло, произведено в Италия. Значителна част от икономическите ресурси на регионите произтичат от производството и продажбата на занаятчийски елементи от физически лица и много малки семейни предприятия. Туризмът, който нараства, също играе важна роля в калабрийската икономика и е мотивът за някои от най-новите технологични постижения в региона.

плаж Тропея, Калабрия

Калабрия има красива брегова ивица, която е била в бедствено положение поради замърсяване, причинено от неправилно изхвърляне на отпадъци и годишно наводнение. Неотдавна правителството на Калабрия, в опит да запази и защити ценното си крайбрежие, предприема стъпки за създаване на най-ефективната и добре проектирана система за пречистване на водата в цяла Италия. Сега Калабрия се гордее с една от най-чистите, най-хубавите брегове на полуострова.
Калабрия образува пръста на италианския ботуш и граничи с Базиликата и е затворена между Йонийско и Тиренско море. Калабрия обхваща площ от само 15 000 km² и се състои от пет провинции: Катанзаро, Консенца, Реджо ди Калабрия, Кротоне и Вибо Валентия. Катанзаро е столица на региона. Живописният пейзаж на Калабрия един ден ще привлече хора, защото никъде другаде не може да се види толкова красива панорама на природата. Високите, снежни връхове на планини отстъпват на гъсти, буйни гори, бели пясъчни плажове, сапфирови брегове и кристални океани. В същото време тази обстановка е просто фон на прекрасни селски вили и впечатляващи гръцки руини. Поради гръцкото наследство на Калабрия, регионът е пълен с гръцки руини. Руините дори могат да бъдат намерени под водата близо до бреговата линия. Хоби-водолазите често посещават Калабрия, за да видят многото руини, оставени под водата от кораби, повредени от брега.

Сцила, Калабрия

Местните ресторанти сервират най-добрите ястия в средиземноморските храни. Повечето от кухнята на Калабрия е силно повлияна от Средиземно море. Много ястия от макаронени изделия, включващи чушки, лук и колбас със сос или без сос. Патладжанът е любимо ястие в региона и се сервира по различни начини. Кухнята на Калабрия често е много пикантна и понякога включва използването на люти чушки. Морските дарове във всичките му форми са много популярни, както и свинско.

Местна храна

В момента Калабрия е идеалното място за почивка на любителя на природата, гмуркането, слънчевите бани, и познавачи на историята. Калабрийският пейзаж със своите древни реликви и модерни ферми е чудно място, което трябва да се види. Районът е богат на изкуство, религия, история и култура. Има нещо за всеки в Калабрия.

Капо Ватикано, Калабрия

Източник: lifeinitaly

Превод Диана Михайлова, BGtourism.BG

Сподели публикацията