Slide
Slide

Враца. Входният модул „Светломразец“ към пещера Леденика е разрушен в резултат от метеорологичните условия, съобщиха от община Враца. Конструкцията е разрушена. Това установиха служители на ОП „Спорт и туризъм“ и експерти от отдел „Инвеститорски контрол“ към Община Враца по-рано днес. Към момента районът се обезопасява, като се осигурява достъп на туристи към природния феномен. Няма пострадали лица при инцидента.

Експертите от местната администрация са категорични, че причината за падането на модула са пукнатини в конструкцията, за които няколкократно Община Враца е сигнализирала фирмата-изпълнител на обекта – „Дъ пойнт интернешънъл“ ООД

Предприети са действия от страна на местната администрация за възстановяване на съоръжението за сметка на изпълнителя, тъй като гаранцията по проекта изтича на 29.08.2023 година.

За последните три години в поддръжката на природния парк, който е обновен с европейски средства, са инвестирани над 100 000 лв. от местния бюджет за ремонт на декоративни фигури, плочки, закупуването на хидрофор и поставянето на 15-кубиков резервоар с питейна вода.

Проектът „Леденика – туризъм без сезони“ се финансира по европейската програма „Регионално развитие“ с почти 4,6 млн. лв., а общият му бюджет надхвърли 5 млн. лв. Със средствата бе реконструиран посетителският център, в който се предлага 5 D кино. В пещерата бе организирано аудиовизуално шоу, отвън се изградиха амфитеатър и детски атракциони. Обособиха се също нови туристически маршрути и се закупиха атракционни влакчета. За развлечение на гостите в парка бяха обучени и назначени екскурзоводи и аниматори. Проектът се реализира в периода 23 ноември 2011 година – 3 август 2015 година.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията