Slide
Slide

Доставчик от южнокитайската провинция Съчуан беше удостоен с почетната награда „куриер-герой“, тъй като в продължение на 30 години преминава през един от най-опасните проходи в света, съобщи БНТ. Планинският път, който се извисява на 3500 метра височина, е един от малкото, които свързват Китай и автономната Тибетска област.

През 1989 г. Чимед Дорже започва работа като единствения куриер в областта Гарзе, част от автономната Тибетска префектура. По това време Чимед е и единственият, който освен да шофира тежкотоварни автомобили, може и да ги поправя.

Маршрутът, който му е възложен от куриерската фирма, е най-опасният в района. Климатичните условия са сурови целогодишно. А височината на прохода достига 5000 метра, което го прави най-високия в Съчуан.

Макар и планината да плаши всички останали доставчици, Чимед шофира по екстремното трасе около 20 пъти на месец.

Чимед Дорже: От октомври до май, цялата планина е покрита със сняг и лед. Секунда невнимание може да доведе до огромни щети върху камиона и дори до ужасен край за водача.

За жалост неумолимите климатични условия и гнева на планината бледнеят пред злосторниците. През 2012 година престъпници ограбват и пребиват Чимед, като го оставят със 17 прободни рани и фрактура на черепа.

След година възстановяване, той се връща отново на работа. През трите десетилетия обаче тревогите на близките на Чимед са неизброими.

Церинг Чоси – съпруга на Чимед: Всяка сутрин, щом Чимед тръгне на работа, се моля за него.

За Дорже доставените пратки правят хората по-щастливи.

Чимед Дорже: Където и да се намира адресантът, аз ще му доставя пратката. Това е мой дълг, защото понякога превозвам стоки от първа необходимост.

От края на 80-те досега Чимед е пропътувал общо над един милион и 400 000 километра с доставки в камиона си.

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията